15 Probleme Comune Ce Pot Fi Rezolvate cu Terapia Prin Hipnoză

Fie că îți dorești să ajungi să folosești hipnoza în terapie sau ești interesat de dezvoltarea ta personală, există câteva întrebări pe care ți le pui tot timpul despre hipnoză.

“Cum funcționează hipnoza?”

“Voi pierde controlul?”

“Ce poate trata hipnoza?”

Hipnoza poate fi unul dintre cele mai puternice instrumente terapeutice, care te poate ajuta să renunți la fumat, să pierzi în greutate, să rezolvi disfuncțiile sexuale, depresia, anxietatea, să îți ameliorezi durerea, să îți rezolvi problemele legate de stima de sine, te poate ajuta în vindecarea fizică sau în tratarea traumelelor și obiceiurile proaste sau a fobiilor. Cu alte cuvinte, este destul de greu de găsit ceva ce Hipnoza NU poate trata. 

Ce este hipnoza și cum funcționează?

Pe scurt, hipnoza este un proces psihologic natural prin care factorul critic al minţii este evitat şi se stabileşte un mod de gândire şi de percepţie selectivă. Hipnoza facilitează comunicarea între conștient și subconștient, cele două părți fundamentale care formează mintea umană.

Când ne gândim la Conştient vorbim despre toate acele acțiuni voite, volitive, despre decizii şi analize. Conştientul se exprimă prin rațiune, gândire, este definit de concret, analitic, cognitiv. Conştientul este partea care are puterea de a alege.

Subconştientul este tărâmul Emoțiilor, este arhiva amintirilor, este partea care percepe realitatea prin intuiție. Emoțiile sunt în strânsă legătură cu crezurile, valorile noastre. Subconştientul nu judecă faptele aşa cum o face mentalul conştient, el acceptă gândurile transmise din partea conştientului fie că sunt bune sau rele. Subconştientul nu este capabil să facă selecții sau comparații, deci nu poate raționa.

Iată partea cea mai interesantă

Când intri într-o stare de transă și începi să comunici cu mintea ta subconștientă, atunci vei reuși să îți rescrii eveniminte din viața care te-au condus către problemele pe care le ai azi. Atunci vei reuși să să schimbi orice credință limitativă care nu îți mai este de folos. Și atunci vei putea înlocui aceste crezuri cu unele mai bune, utile. Intrarea într-o transă ajută la eliminarea rezistenței minții conștiente, care nu își dorește să piardă controlul. Când ești pe deplin conștient, mintea tinde să analizeze tot în jurul tău. Mintea este în stare de alertă, prin preluarea constantă a informațiilor este ocupată în permanență cu ceea ce se întâmplă în jurul tău. Atunci când te afli într-o transă, totuși, mintea ta conștientă se oprește.  Și atunci când accesezi mintea subconștientă,aceasta va accepta cu ușurință sugestiile fără a le întreba sau a le analiza.

Cuvântul hipnoză  provine din cuvântul grecesc hipnos, care înseamnă somn. Cu toate acestea, pentru a experimenta hipnoza, nu vei adormi.

Trebuie să fii treaz și de obicei ești conștient de tot ce se petrece în jurul tău în acel moment. Probabil că ești mai relaxat decât de obicei, dar starea ta de transă înseamnă că poți bloca distragerile și și te poți detașa de mintea ta critică și analitică. Nu ai putea să faci asta când dormi și numai în stare de transă pot fi îndeplinite aceste condiții.

De aceea, hipnoza este un instrument terapeutic eficient. Potrivit profesorului de psihiatrie de la Universitatea Stanford, David Spiegel, oamenii tind să facă lucruri pe care nu le-ar face în mod normal când nu sunt în starea de transă. Aceasta oferă terapeutului capacitatea de a “observa modul în care pacientul reacționează la probleme  și de a le aborda dintr-un punct de vedere diferit”, potrivit lui Spiegel.

15 probleme majore pe care le poți trata folosind terapia prin hipnoză

1. Dependența de tutun

Hipnoza s-a dovedit a fi extrem de folositoare atunci când vine vorba de tratarea dependenței de tutun.  Aceasta permite schimbarea modului în care un om se gândește la fumat la un nivel profund, ajutându-i să găsească motivația de a renunța în interiorul lor la acest viciu.

De fapt, cercetările arată că sugestiile hipnotice pot ajuta la creșterea motivației unei persoane de a rezista tentațiilor de a fumat, care pot fi deosebit de eficiente atunci când sunt combinate cu un program tradițional de renunțare la fumat.

2. Obezitatea

Într-un articolul dedicat modalităților de scădere în greutate,  Steve Miller, dezvăluie cum hipnoza face posibil ca mintea subconștientă să preia controlul asupra obiceiurilor alimentare ale unei persoane.

Un hipnoterapeut ar putea folosi conceptul de frame (cadre) pentru a ajuta subiectul să piardă în greutate dintr-o perspectivă diferită. Prin utilizara cadrului de control, pot conduce un subiect în orice direcție, punând problema într-un context mai potrivit.

Cele 3 tipuri de cadre includ:

Preframe – crearea unei scene înaintea unui eveniment pentru a ajuta subiectul să observe problema reală

Reframe – schimbarea percepției subiectului asupra unui eveniment sau a ueni circumstanțe

Deframe – a face ca punctul de vedere sau obiecția subiectului să fie irelevant

Frame-urile oferă o modalitate rapidă și ușoară de a ajuta oamenii să facă modificări semnificative în stilul de viață. Ele fac acest lucru prin faptul că ajung la nucleul problemei (preframa), făcându-i conștienți de ramificațiile sale (reframea) și făcându-i  să găsească cu greu argumente împotriva lucrurilor deja demonstrate (deframe). Și toate acestea servesc pentru a pune lucrurile în contextul potrivit, astfel bneficiarul să înțeleagă procesul de vindecare.

3. Durerea

Cercetătorii au arătat că hipnoza este o modalitate eficientă de a reduce durerea acută și cronică. Studiile care datează din 1996 arată valoarea hipnozei în reducerea durerii cauzate de cancer și s-a dovedit a fi la fel de eficientă și cu durerea asociată arsurilor, artritei reumatoide și anxietății asociate intervențiilor chirurgicale.

Deci, cum funcționează?

Ei bine, în timpul hipnozei, activitatea minții tale conștiente încetinește. Asta inseamna ca te poti relaxa, poți bloca distragerile, și poți accesa cu ușurință mintea subconștientă. Atunci începi să te concentrezi asupra unui singur gând sau a unei idei și dacă acea concentrare este suficient de puternică, aceasta te poate ajuta să detectezi și să reduceți durerea.

4. Dependența

Hipnoza este un instrument puternic pentru combaterea dependenței, deoarece îți permite să intri în contact cu mintea subconștientă, locul unde sugestiile sunt capabile să prindă rădăcini și să crească.

Cercetările indică faptul că hipnoza poate fi utilizată cu succes, în condiții corecte, pentru a reduce simptomele de abstinență, pentru a oferi o alternativă, pentru a scăpa de dependența de droguri, etc.

5. Alergiile

Intr-un studiu care a durat doi ani, cercetatorii au descoperit ca autohipnoza a fost eficientă în reducerea simptomelor de alergie. Potrivit lui Wolf Langewitz, “concentrarea gandurilor pe medii fără alergeni” – cum ar fi o plaja frumoasa, nisipoasa sau un munte acoperit de zapada – ar putea reduce simptomele alergiilor.

Cu toate că rezultatele sunt încurajatoare, sunt necesare studii suplimentare pentru a verifica acuratețea acestora. Cu toate acestea, deoarece autohipnoza nu este costisitoare (odată învățată) și nu are efecte secundare, Langewitz sugerează că persoanele care suferă de alergii ar trebui să o încerce.

6. Durerile din timpul sarcinii

Nu se poate scăpa de această durere. A da naștere este un proces dureros. Durerea produce hormoni de stres, crește bătăile inimii și împinge sângele în brațe și picioare și departe de uter, provocând și mai multe dureri. Și este evident imposibil să fii în acestă stare de luptă și să fii relaxat în același timp.

De aceea, mulți oameni, inclusiv mămicile celebre, cum ar fi, Jessica Alba și Tiffani Thiessen, se îndreaptă spre hypnobirth folosind-o ca pe o cale de a face față durerii și de a le face mai puțin resimțite în timpul sarcinii. Ideea este să înlocuiască stresul și teama prin relaxare, eliberând un set diferit de substanțe chimice, cum ar fi endorfinele care relaxează mușchii și acționează ca un analgezic pentru ameliorarea durerii.

7. Obiceiurile proaste

Hipnoza a fost folosită de mult timp pentru a lupta împotriva obiceiurile proaste și dezvățul de acestea., incluzând totul, de la mușcătura unghiilor până la procrastinare. Din nou, aceasta se limitează la capacitatea sa de a ajunge la inconștient.

Dacă veți continua să vă susțineți cu sugestii pozitive și continuați să vă spuneți că nu trebuie să faceți ceea ce faceți (mâncați fast-food, scobirea în nas, beți prea multă cafea, etc.), subconștientul tău va primi în cele din urmă mesajul. Vei începe să crezi și vei schimba treptat comportamentul. Și, de îndată ce îți schimbi comportamentul, obiceiul nu mai există.

8. Disfuncțiile sexuale

O mare parte a hipnozei stă în capacitatea ei de a ajuta oamenii să se relaxeze pe drumul lor spre o stare de transă. Deoarece stresul poate fi un factor care contribuie la atât de multe probleme de sănătate, inclusiv probleme precum disfuncția sexuală, este logic ca hipnoza să poată fi utilizată pentru a ajuta la tratarea acestor probleme. Acest lucru poate fi realizat prin conștientizare acută, respirația profundă și perspectivă.

Uneori există probleme psihologice care cauzează aceste disfuncții, probleme care se referă probabil la o experiență anterioară proastă. Hipnoza poate ajuta un om prin întoarcerea la experiențele anterioare și prin eliberarea de acestea, reușind să îndepărteze durerea, rușinea sau anxietatea, astfel redobândindu-și  viața sexuală sănătoasă.

9. Traume emoționale

Trauma emoțională apare ca urmare a unui eveniment stresant care poate lăsa o persoană să se simtă nesigură, neajutorată și anxioasă. Unul dintre modurile în care hipnoza poate rezolva această problemă este prin utilizarea regresiei. Aceasta implică întoarcerea persoanei respective în experiența traumatizantă, astfel încât să o poată readuce și să-și dea seama că pericolul este în trecut.

Hipnoza nu mai este privită ca o amenințare așa cum a fost odată. Oricare ar fi experiența, hipnoza poate ajuta la rezolvarea traumei și la îmbunătățirea calității vieții oricărei persoane. S-a demonstrat că este eficient pentru supraviețuitorii de agresiune sexuală și accidente, pe lângă copiii și minoritățile etnice care au suferit traume.

10. Depresie

Ca urmare a punctului 9, depresia poate fi declanșată de un eveniment sau experiență traumatizantă. Hipnoza poate ajuta la tratarea traumei, este de asemenea un instrument excelent pentru a face față oricăror efecte post-depresive.Anumite evenimente traumatizante acționează ca declanșatoare pentru depresie, inclusiv lucruri precum moartea unui om drag, pierderea locului de muncă sau a casei dvs., divorțul și așa mai departe. Hipnoza funcționează, permițându-ți să ajungi la mintea inconștientă pentru a trata direct evenimentul traumatic, eliminând manifestările depresiei, deși poate dura ceva timp pentru a o elimina în funcție de gravitatea ei.

11. Anxietatea

Hipnoza este o tehnică puternică pentru tratarea sau ameliorarea anxietății. Acest lucru se datorează parțial faptului că hipnoza este în întregime un proces natural, fără efecte secundare. Nu te poți conecta. Și, spre deosebire de medicamente, care pot acoperi pur și simplu problema, hipnoza te ajută să ajungi la rădăcina problemei. Aceasta modifică modul în care răspunzi la stres și anxietate, ajutându-te să te ocupi  de aspectele fizice și emoționale ale vieții tale, care pot duce la anxietate și stres.

12. Tulburare obsesiv-compulsivă

OCD apare adesea sub forma unor gânduri obsesive sau comportamente compulsive. Aceste gânduri sau comportamente pot fi genetice sau rezultatul unor căi neuronale deteriorate sau defectuoase sau, în majoritatea cazurilor, cauzate de probleme emoționale sau de dezvoltare.

Poți vedea o tendință care se dezvoltă aici. Aceasta este încă o chestiune psihologică pe care hipnoza o poate trata în mod eficient prin ocolirea încă o dată a minții conștiente și penetrarea inconștientului.

Terapia prin regresie este, de asemenea, utilă în acest caz, readucând persoana  în momentul în care a început OCS, găsind cauza și realizând că această cauza sau situație nu mai există. Dacă intenționați să lucrați cu boli mentale diagnosticate, veți avea nevoie de o instruire adecvată dincolo de certificarea standard de hipnoză și de recomandarea medicului.

13. Stresul


La fel ca în cazul anxietății, hipnoza s-a dovedit utilă pentru a ajuta la menținerea stresului la niveluri confortabile și ușor de gestionat. Aceasta poate face acest lucru concentrându-se pe emoțiile care stau la baza stării respective care alimentează stres și care o menține în mintea persoanei.

Aceasta este o altă problemă pe care terapia prin regresie o poate folosi pentru a aborda, întorcând individul într-o perioadă în care stresul a devenit o problemă. Odată ce știu de unde provine stresul, pot să înceapă să o abordeze și să-și dea seama că nu mai trebuie să-și exercite așa ceva.

14.  Temerile și fobiile

Temerile și fobiile sunt răspunsuri condiționate care se prezintă sub formă de anxietate sporită în situații date. Ele sunt adesea rezultatul unui sentiment care este asociat cu un eveniment neplăcut sau o experiență neplăcută. În timp ce unele temeri par să servească un scop (teama de înălțimi, foc, etc.), cele mai multe fobii par a fi total iraționale, cum ar fi teama de baloane.

Dar chiar și aceste fobii aparent iraționale au servit un scop la un moment dat. Prin intermediul hipnozei poți găsi cauza principală a fobiei pentru a permite suferinței să dispară.

15. Antrenamentul sportiv

Sportivii trebuie să fie în formă și sănătoși, nu doar din punct de vedere fizic, ci și mental. Hipnoza îi poate ajuta să se pregătească pentru un joc sau pentru următoarea provocare folosind tehnici precum relaxarea, vizualizarea și focalizarea, toate concepute pentru ca aceștia să-și îmbunătățească rezistența mentală.

Aceste tehnici îi ajută să rămână calmi și să elimine distragerile din mintea lor, permițându-le să se concentreze complet asupra a ceea ce urmează. Nume mari precum Michael Jordan, Mary Lou Retton și Tiger Woods au folosit toate hipnoza sportivă pentru a le aduce succese fără precedent în domeniile lor.

Și acesta nu este sfârșitul. S-ar putea să vă surprindă să auziți că hipnoza poate fi folosită și pentru alte probleme. Este extrem de eficientă pentru redobândirea încrederii, pentru a stimula stima de sine, pentru a crește creativitatea, pentru a stabili și a atinge obiective, dar și pentru o serie de alte

Există sute de studii care dovedesc că hipnoza funcționează și care arată știința din spatele ei . Hipnoza nu este doar un exercițiu. Este un instrument terapeutic valoroasă care funcționează cu adevărat și care poate fi folosit pentru o gamă tot mai mare de probleme.

Și, deși nimeni nu poate prezice viitorul, toate dovezile ar sugera că această formă complet neinvazivă și fără efect secundar de terapie va continua să ofere oamenilor mijloacele necesare pentru a trăi o viață mai bună și mai plină de satisfacții în anii următori.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum funcționează hipnoza, despre cum funcționează mintea, despre diferitele metode de inducere a stării de transă, despre cum să lucrezi cu copii, cu adulții, despre cum poți folosi hipnoza în controlul și managementul durerii și multe multe altele, te invităm atunci la următorul Training Profesional de Hipnoză, oferit de Asociația Română de Hipnoză.

Pentru a te înscrie la următorul Training Profesional de Hipnoză, dar și pentru a vedea mai multe detalii și programul pe zile dă click AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *