Atunci când lucrăm cu cineva, sau chiar cu noi înșine, folosind în Terapia Integrativă prin Mișcarea Ochilor suntem atenți să identificăm Punctele de Referință ale Identității și Modelele de Cronicitate. Mai concret, suntem atenți să observăm cum prezentăm sinele, folosind aceste modele. Apoi accesăm și activăm aceste detalii în timp real și lucrăm cu informații concrete, practice, care se manifestă sau sunt manifestate chiar atunci, nu cu ceva abstract.
Odată ce am descoperit care sunt aceste Modele de Cronicitate și Punctele de Referință, folosim mișcarea ochilor pentru a le rezolva. Problema sau trauma pe care cine o trăiește, este înscrisă sau manifestată în aceste elemente și, odată ce acestea sunt accesate și scoase la suprafață, pot fi rezolvate. Oamenii sunt foarte pricepuți în a ascunde universul lor interior, ceea ce simt și ceea ce gândesc. La suprafață pot să arate foarte fericiți și zâmbitori și pozitivi, iar interior să fie la limita disperării, a furiei și a urii sau stresului.
Terapia Integrativă prin Mișcarea Ochilor, IEMT, poate străpunge acesastă mască socială pentru a ajunge la acel nivel profund unde vindecă ce este de vindecat. Asta ne spune că, de fapt, cuvintele, expresiile, metaforele și figurile de stil pe care le utilizăm în vorbire și comunicare, au un sens mult mai profund decât cel declarat, de suprafață.
Atunci când spui “mă urăsc” în joacă, această afirmați are de fapt un sens mult mai profund chiar dacă declari că ai spus asta.. în joacă. În una din discuțiile dintre Andrew Austin cu James Lawley, James a declarat, mai în glumă mai în serios că, de fapt, terapeutul crede ce spune clientul sau pacientul.
Cu alte cuvinte, nu interpretăm, nu extragem alte sensuri, nu deducem, ci luăm de bun Exact ce spune acea persoană, cuvânt cu cuvânt, literal. Suntem atenți atât la cuvintele folosite cât și la structura și sintaxa propoziției, pentru că toate acestea revelează enorm de multe informații. Acest lucru se întâmplă indiferent dacă persoana aceea este conștientă sau nu, indifernent dacă dorește să ascundă acea informație sau nu. Chiar și atunci când spun că au zis ceva în glumă, noi suntem atenți la ce pune, la cum spune, la contextul în care spune (povestea din care face parte) precum și contextul interacțiunii cu cel sau cea cu care comunică.
Este ca și cum “vorbește gura fără el”. Din această perspectivă, Subconștientul vorbește fără ca noi să realizăm acest lucru. Modulul de Practicant Avansat IEMT se focalizează mai mult pe practicant, pe student. Se realizează multe exerciții, multe situații și contexte neobișnuite și ciudate pentru a-i ajuta pe oameni să acceseze anumite experiențe la care altfel nu ar avea acces. Acest lucru ajută foarte mult participanții să înțeleagă mai bine anumite practici realizat în Modulul de bază, Practicant IEMT.
Practic, le oferim particinaților experiențe prin care și cu ajutorul cărora să poată înțelege experiențele altora. De asemenea, la Modulul Practicant Avansat IEMT se reiau o parte din informațiile prezentate la Modul de Bază IEMT și se aprofundează mai mult. La modulul Avansat lucrăm atât cu noi înșine cât și cu colegii de curs.
Mai mult chiar, participanții vor lucra cu colegii de curs unu la unu sau în grupuri, pentru a putea astfel să lucreze cu ei înșiși. Lucrul cu alții îi va ajuta pe ei înșiși în mod direct. Modulul de Practicant Avansat de IEMT nu este focalizat pe terapie cât pe a ne ajuta să înțelegem mai bine acest proces. Aceastea fiind spuse, foarte mulți participanți vor avea multe experiențe transformatoare și vindecătoare.
Hai să vedem ce are de spus despre aceste lucruri.
iată și transcrierea interviului:
Eugen Popa: Este corect să spui că Mișcarea Ochilor reprezintă “piciorul în prag” și tot ce se întâmplă după aceea cu Punctele de Referință și cele Cinci Modele de Cronicitate și toate celelalte informații se întâmplă apoi la nivel profund.
Andy Austin: De fapt, este exact invers. Sunt atent la aceste Modele de Cronicitate precum și la Punctele de Referință ale Identității și le identific în comunicare și vorbire, în felul în care te prezinți și vorbești despre tine.
De asemenea, le voi și provoca, pentru a le scoate la lumină. Pentru asta, folosim anumite acțiuni specifice. Le elicităm în timp real.
Nu lucrăm cu concepte abstracte ci cu ce se întâmplă chiar acum, în fața ochilor. Odată ce le-am elicitat, le-am scos la lumină, folosim mișcarea ochilor pentru a le rezolva.
Le scoatem la suprafață, din adâncurile persoanei și le rezolvăm.
Oamenii sunt foarte pricepuți la a-și ascunde trăirile și lumea interioară. Au o mască foarte fericită, zâmbăreață, o atitudine pozitivă asupra vieții.
Dar în adâncul sufletului sunt plini de furie, de durere, de ură sau stres. Sub această mască, această fațadă socială, se află adevărul.
IEMT este o modalitate de a trece de această mască socială pentru a ajunge la esența din profunzime și de a vindeca ce este de vindecat.
Eugen Popa: Limbajul și cuvintele și expresiile pe care le folosim au un sens mult mai profund decât cel de suprafață, declarativ, atunci când spun spre exemplu “mă urăsc” și apoi spun imediat că e doar o figură de stil. Dar de fapt au un sens mult mai profund de atât. Asta vrei să spui?
Andy Austin: Cred că James Lawley a avut o observație fantastică pe acest subiect. M-am întâlnit cu el acum ceva timp și am avut un schimb de idei și a zis: “Vrei să spui că ce facem este să credem de fapt ce spune clientul?” Și a pus punctul pe i! Pentru că nu reinterpretăm ce spune clientul sau ce credem noi că vor să spună.
Ci, de fapt, îi credem pe cuvânt când ne spun ce ne spun și structura comunicării lor, pentru că acestea ne dezvăluie atât de mult.
Chiar dacă nu realizează asta, chiar dacă încearcă să ascundă asta Adevărul este acolo și iese la suprafață și îl putem accesa foarte ușor.
Eugen Popa: Așadar, chiar și atunci când spun că “glumeam” luăm acea glumă de bună, literal. Dacă spun “mă urăsc”, o luăm de bună. Nu este nici o interpretare ci o luăm exact așa cum este.
Andy Austin: Da. O luăm așa cum este. Ca pe un element individual și, în același timp, în contextul mai larg al cuvintelor și al celorlalte elemente prezente și, de asemenea, contextual interacțiunii cu altă persoană. Contextul general, care îmbracă totul.
Eugen Popa: Sună ca un “act ratat”. Ca și cum ai spune “mi-a scăpat”. În română avem o vorbă: Vorbește gura fără tine.
Andy Austin: Este o problemă de care sufăr destul de mult.
Eugen Popa: Cred că noi cu toții. Așadar, asta se întâmplă în primele două zile de curs. Poți să ne spui acum ce se întâmplă în următoarele două zile? La Modulul Avansat, în zilele 3 și 4.
Andy Austin: În primele două zile predăm Modulul de bază, Practicant IEMT care cuprinde setul de exerciții și modelul de lucru. Modulul avansat se focalizează pe tine, practicantul. Fac mai multe exerciții cu participanții, prezint tot felul de chestii neobișnuite și ciudate.
Pentru ca oamenii să poată accesa anumite experiențe la care altminteri nu ar avea acces,pentru a putea înțelege anumite informații pe care le-am predat la Modulul de Practicant (primele 2 zile).
Practic, oferim oamenilor o serie de experiențe prin care și cu ajutorul ajutorul cărora să înțeleagă experiențele altora. Modulul Avansat intră mult mai în profunzime.
De asemenea, reluăm anumite informații importante predate la Modul de Bază și aprofundate, pentru că este enorm de multă informație care se predă în acele două zile. Așa că la Modulul Avansat reluăm o parte din informații ca să ne asigurăm că toată lumea a înțeles procesul.
Eugen Popa: Deci la Modulul Avansat a cursului de IEMT se lucrează mai mult personal, tu cu tine?
Andy Austin: Aș spune că de fapt, lucrezi cu un partener, coleg de curs, unul la unu sau în grupuri pentru a lucra cu tine însuți.
Asta nu e ca să facem terapie unii cu alții, nu este despre asta, ci pentru a obține o înțelegere mai bună, deși pentru foarte mulți participanți vor apărea multe rezultate terapeutice dacă ar avea ceva ce ar dori să rezolve.
În 26-29 septembrie vom aduce în România, în premieră la Asociația Română de Hipnoză, tehnica IEMT care va fi predată chiar de către Andrew T. Austin, creatorul tehnicii. Terapia constă în faptul că orice experiență pe care o avem, este „codificată” la nivel mental și, pentru a o accesa, trebuie să „ne uităm la ea”. Terapia se folosește de mișcarea ochilor care permite accesarea informațiilor. Împreună cu mișcări simple ale ochilor, IEMT folosește și tehnici de interogare pentru a schimba modele de gândire și credințe dăunătoare, producând rezultate fantastice în cazul oricărui tip de anxietate, dar și depresie sau stres.
Pentru detalii și înscriere – www.hipnoza.ro/iemt
- Share:

Hipnoza regresivă este una dintre cele mai eficiente și puternice tehnici de transformare și vindecare. Aceasta este una dintre tehnicile Esentiale pe care orice coach, trainer sau terapeut ar trebui sa le aibă în arsenalul său de lucru. Regresia hipnotică poate fi însă și o poartă de autocunoaștere și autovindecare. Hipnoza regresivă este folosită cu […]

Am scris în articolul de aici cum hipnoza ne oferă un instrument unic: posibilitatea de a “ne întoarce în timp” pentru a retrăi și reevalua o experiență trăită din viața noastră. Iată de ce Regresia hipnotică este considerată regina tehnicilor hipnotice. Dacă îți dorești să înțelegi mai bine tainele cele mai cunoscute tehnici hipnotice, în […]

Nu este niciodată prea târziu să ai o copilărie fericită – Richard Bandler (Co-Creator NLP) Dintre toate metodele hipnotice cunoscute la ora actuală, Regresia Hipnotică este de departe cea mai renumită, cea care dă naștere celor mai multe fantezii și controverse. Cei mai mulți oameni cred că regresia hipnotică înseamnă automat vieți anterioare, că una […]

Ti-am vorbit în partea a doua a cursului de autovindecare despre incredibila putere a gândurilor, cuvintelor tale și atitudinea cu care privești suferința, indiferent de natura ei. De asemenea, despre importanța extraordinară pe care o au micile exerciții și tehnici pe care le poți integra în programul tău, în cursul firesc al zilelor tale, pentru […]