Efectul placebo este definit ca un fenomen în care unele persoane experimentează un beneficiu după administrarea unei substanțe inactive sau a unui tratament fictiv.
Efectul placebo este reprezentat de o inducere psihologică cu un efect măsurabil asupra stării somatice de sănătate. Mai exact, placebo înseamnă obţinerea îmbunătăţirii stării de sănătate prin administrarea unei substanţe inactive, efect care este măsurabil şi care, de multe ori, poate fi comparabil cu efectul unui anumit medicament. Efectul placebo este foarte utilizat în studiile clinice pentru a măsura eficacitatea uneir substanțe medicamentoase.Mai exact, o substanţă este eficientă medicamentos dacă are efecte asupra stării de sănătate mult mai mari decât ale unei substanţe inactive, adică placebo.
Numeroase studii de specialitate au arătat că tratamentele cu placebo nu numai că aduc beneficii medicale, precum ameliorarea durerii, ci au și efecte cognitive, precum stimularea creativității și a învățării. Și, deşi multe dintre aceste studii implică inducerea în eroare a oamenilor şi convingerea lor că primesc medicamente eficiente, un nou studiu publicat în Scientific Reports arată că această omisiune a adevărului nu este întotdeauna necesară. Cercetătorii au descoperit că un placebo poate reduce anxietatea oamenilor înainte de un test chiar și atunci când aceştia știu că iau o pastilă inactivă.
2 din 5 persoane se confruntă cu anxietate înainte de susținerea unui test, anxietate care poate implica simptome fizice, cum ar fi ritmul cardiac ridicat, transpirația excesivă, gândirea negativă și chiar performanța afectată, până la evitarea testului în unele cazuri. Unii bolnavi ajung să ia medicamente sau merg la şedinţe de psihoterapie.
Omul de știință Michael Schaefer de la Şcoala Medicală din Berlin și colegii săi s-au întrebat dacă un simplu placebo ar putea fi de ajutor.
Echipa sa a recrutat 58 de studenți care se apropiau de susținerea examenelor de final. Jumătate dintre participanți nu au primit niciun tratament, dar cealaltă jumătate a luat două pastile placebo pe zi, timp de două săptămâni. Cel mai important aspect a fost că adevărul nu a fost omis: cercetătorii le-au spus participanților din al doilea grup că pastilele lor sunt de fapt inactive. Înainte de a începe tratamentul și la finalul experimentului, participanții au completat nişte chestionare prin care le-au fost măsurate: nivelul de anxietate, bunăstarea fizică și psihică și abilitățile de autogestionare.
Rezultatele primului grup nu au înregistrat diferențe, însă totul a fost diferit pentru grupul care a luat placebo: după ‘tratamentul’ cu placebo, anxietatea lor s-a redus semnificativ și, de asemenea, abilitățile de autogestiune li s-au îmbunătăţit. Cu toate acestea, nu a fost clar dacă aceste modificări au avut vreun efect asupra notelor de la examen (în cadrul grupului placebo, participanții care au arătat o îmbunătățire a abilităților de autogestionare au obţinut note mai mari, dar această corelație nu a fost suficient de semnificativă).
Este un mister cum pastilele placebo reuşesc să scadă anxietatea, chiar și atunci când oamenii sunt conștienți că iau o substanță inactivă. O variantă de răspuns ar fi că modul pozitiv în care cercetătorii au discutat despre intervenție ar fi putut juca un rol: participanților li s-a spus că efectele placebo pot fi ‘puternice’ și că organismul poate răspunde automat la acest tip de tratament. Dar, deși rezultatele pot părea surprinzătoare, acestea sunt în concordanță cu cercetările anterioare, care au descoperit că placebo-urile ‘cu etichetă deschisă’ pot fi eficiente pentru afecțiuni precum sindromul colonului iritabil.
Chiar dacă tratamentul de tip placebo reduce tipul de anxietate pe care oamenii îl experimentează înainte de un test, asta nu înseamnă neapărat că funcţionează în cazul anxietăţii cronice sau în alte situații stresante. Există, desigur, multe modalități de a face față situațiilor tensionate şi, aparent, placebo este una dintre ele.
E
Vrei să afli mai multe despre Efectul Placebo? Citește articolul de aici: Efectul Placebo – Triumful Minții asupra Corpului
- Share:

Hipnoza regresivă este una dintre cele mai eficiente și puternice tehnici de transformare și vindecare. Aceasta este una dintre tehnicile Esentiale pe care orice coach, trainer sau terapeut ar trebui sa le aibă în arsenalul său de lucru. Regresia hipnotică poate fi însă și o poartă de autocunoaștere și autovindecare. Hipnoza regresivă este folosită cu […]

Am scris în articolul de aici cum hipnoza ne oferă un instrument unic: posibilitatea de a “ne întoarce în timp” pentru a retrăi și reevalua o experiență trăită din viața noastră. Iată de ce Regresia hipnotică este considerată regina tehnicilor hipnotice. Dacă îți dorești să înțelegi mai bine tainele cele mai cunoscute tehnici hipnotice, în […]

Nu este niciodată prea târziu să ai o copilărie fericită – Richard Bandler (Co-Creator NLP) Dintre toate metodele hipnotice cunoscute la ora actuală, Regresia Hipnotică este de departe cea mai renumită, cea care dă naștere celor mai multe fantezii și controverse. Cei mai mulți oameni cred că regresia hipnotică înseamnă automat vieți anterioare, că una […]

Ti-am vorbit în partea a doua a cursului de autovindecare despre incredibila putere a gândurilor, cuvintelor tale și atitudinea cu care privești suferința, indiferent de natura ei. De asemenea, despre importanța extraordinară pe care o au micile exerciții și tehnici pe care le poți integra în programul tău, în cursul firesc al zilelor tale, pentru […]
Foarte interesant si merita de studiat mai intens