Placebo Poate Reduce Anxietatea

9
decembrie
placebo-poate-reduce-anxietatea

 

Efectul placebo este definit ca un fenomen în care unele persoane experimentează un beneficiu după administrarea unei substanțe inactive sau a unui tratament fictiv.

 

Efectul placebo este reprezentat de  o inducere  psihologică cu un efect măsurabil asupra stării somatice de sănătate. Mai exact, placebo înseamnă obţinerea îmbunătăţirii stării de sănătate prin administrarea unei substanţe inactive, efect care este măsurabil şi care, de multe ori, poate fi comparabil cu efectul unui anumit medicament. Efectul placebo este foarte utilizat în studiile clinice pentru a măsura eficacitatea uneir substanțe medicamentoase.Mai exact, o substanţă este eficientă medicamentos dacă are efecte asupra stării de sănătate mult mai mari decât ale unei substanţe inactive, adică placebo.

 

Numeroase studii de specialitate au arătat că tratamentele cu placebo nu numai că aduc beneficii medicale, precum ameliorarea durerii, ci au și efecte cognitive, precum stimularea creativității și a învățării. Și, deşi multe dintre aceste studii implică inducerea în eroare a oamenilor şi convingerea lor că primesc medicamente eficiente, un nou studiu publicat în Scientific Reports arată că această omisiune a adevărului nu este întotdeauna necesară. Cercetătorii au descoperit că un placebo poate reduce anxietatea oamenilor înainte de un test chiar și atunci când aceştia știu că iau o pastilă inactivă.

 

2 din 5 persoane se confruntă cu anxietate înainte de susținerea unui test, anxietate care poate implica simptome fizice, cum ar fi ritmul cardiac ridicat, transpirația excesivă, gândirea negativă și chiar performanța afectată, până la evitarea testului în unele cazuri. Unii bolnavi ajung să ia medicamente sau merg la şedinţe de psihoterapie.

 

Omul de știință Michael Schaefer de la Şcoala Medicală din Berlin și colegii săi s-au întrebat dacă un simplu placebo ar putea fi de ajutor.

Echipa sa a recrutat 58 de studenți care se apropiau de susținerea examenelor de final. Jumătate dintre participanți nu au primit niciun tratament, dar cealaltă jumătate a luat două pastile placebo pe zi, timp de două săptămâni. Cel mai important aspect a fost că adevărul nu a fost omis: cercetătorii le-au spus participanților din al doilea grup că pastilele lor sunt de fapt inactive. Înainte de a începe tratamentul și la finalul experimentului, participanții au completat nişte chestionare prin care le-au fost măsurate: nivelul de anxietate, bunăstarea fizică și psihică și abilitățile de autogestionare.

 

Rezultatele primului grup nu au înregistrat diferențe, însă totul a fost diferit pentru grupul care a luat placebo: după ‘tratamentul’ cu placebo, anxietatea lor s-a redus semnificativ și, de asemenea, abilitățile de autogestiune li s-au îmbunătăţit. Cu toate acestea, nu a fost clar dacă aceste modificări au avut vreun efect asupra notelor de la examen (în cadrul grupului placebo, participanții care au arătat o îmbunătățire a abilităților de autogestionare au obţinut note mai mari, dar această corelație nu a fost suficient de semnificativă).

 

Este un mister cum pastilele placebo reuşesc să scadă anxietatea, chiar și atunci când oamenii sunt conștienți că iau o substanță inactivă. O variantă de răspuns ar fi că modul pozitiv în care cercetătorii au discutat despre intervenție ar fi putut juca un rol: participanților li s-a spus că efectele placebo pot fi ‘puternice’ și că organismul poate răspunde automat la acest tip de tratament. Dar, deși rezultatele pot părea surprinzătoare, acestea sunt în concordanță cu cercetările anterioare, care au descoperit că placebo-urile ‘cu etichetă deschisă’ pot fi eficiente pentru afecțiuni precum sindromul colonului iritabil.

 

Chiar dacă tratamentul de tip placebo reduce tipul de anxietate pe care oamenii îl experimentează înainte de un test, asta nu înseamnă neapărat că funcţionează în cazul anxietăţii cronice sau în alte situații stresante. Există, desigur, multe modalități de a face față situațiilor tensionate şi, aparent, placebo este una dintre ele.

 

E

Vrei să afli mai multe despre Efectul Placebo? Citește articolul de aici: Efectul Placebo – Triumful Minții asupra Corpului

One thought on “Placebo Poate Reduce Anxietatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *