- 66%

29,00 lei 9,99 lei

Modul în care vedem viața și interpretăm evenimentele din jurul nostru este bazat pe sistemul nostru de reprezentare.

Percepem viața prin simțuri. Fiecare dintre noi ne folosim de unul dintre aceste simțuri ca sistem de bază și în același timp ca filtru, prin care și cu ajutorul căruia, interpretăm lumea din jurul nostru și pe noi înșine.

Avem cinci simțuri: simțul vederii, al auzului, al atingerii, al mirosului și al gustului. Aceste simțuri sunt denumite ‘modalități’, deoarece acestea sunt diferitele moduri pe baza cărora experimentăm lucrurile din mediul înconjurător. Aceste modalități dezvoltă, de asemenea, sistemele noastre de reprezentare, întrucât pe baza lor, experiențele sunt reprezentate în mintea noastră și proiecția pe care o manifestăm în comportamentul nostru. Prin urmare, modalitățile servesc drept bază pentru sistemele de reprezentare.

Acesta este unul dintre motivele principale pentru care fiecare dintre noi interpretăm atât de diferit Același eveniment, aceeași situație.

De exemplu, trei oameni se uită la o imagine și exclamă:

Primul: Nu-mi pică bine treaba asta
Al doilea: Ceva pute la secvența asta
Al treilea: Nu văd ce e așa special aici..

După cum observăm din exemplul de mai sus, fiecare vorbește pe „limba sa”, folosind expresii proprii sistemului de reprezentare.

Cele trei sisteme de reprezentare principale sunt: vizual (văz), auditiv (auz) și kinestezic (atingere). Sistemul olfactiv (miros) și cel gustativ (gust) redau experienţele într-o măsură mai mică.

Prescurtarea folosită în NLP pentru a indica diferitele sisteme de reprezentare este VAKOG (fiecare iniţială indică un sistem de reprezentare).

 

Cunoscând sistemele de reprezentare și modul în care acestea se exprimă și se manifestă, este ca și cum am avea, instant, un dicționar care ne permite să înțelegem manifestările celor din jur și astfel să realizăm ce anume vor să zică sau ce intenție au.

Află tot ce trebuie să știi despre stoate sistemele de reprezentare din pdf-ul “Sisteme de reprezentare”.