Lista Fobiilor de la A la Z

23
noiembrie

Lista Fobiilor de la A la Z

By Popa Eugen
/
In

Lista Fobiilor de la A la Z

 

Suferi de o Fobie? Ei bine, nu ești singur! Milioane de oameni din întreaga lume suferă de fobii, unii atât de grav încât întreaga lor viață a fost schimbată radical din cauza asta!

Cel mai bun mod de a  depăși o fobie este să înțelegi exact cum funcționează aceasta mai întâi și apoi să ai un plan clar, cu pași simpli, care te ajută să te eliberezi de ea.

Mai jos ai o listă cu cele mai frecvente fobii, de la cele mai dezabilitante și ciudate la unele chiar… amuzante (pentru cei care NU suferă de ele!).

Un lucru e cert, nu este deloc amuzant să ai viața dominată de o fobie!

 

Acest articol are menirea de a te ajuta să cunoști o parte din fobiile cu care oamenii se confruntă și să explice, pe scurt, ce este și cum se manifestă fiecare.

Să începem deci!

Acondroplasie – Fobia de pitici

Acondroplasia este o fobie legată de pitici sau de persoanele care au o afecțiune care le face să fie mai mici decât oamenii cu înălțime medie. Această fobie nu se manifestă adesea în public, decât dacă bolnavul întâlnește persoane care suferă de nanism.

Acrofobie – Fobia de înălțimi

Acrofobia este o frică extremă de înălțimi și include chiar şi situațiile în care persoana respectivă nu se află la înălţime. Acesta este un tip de fobie specifică, care se încadrează în categoria asociată cu disconfortul în spațiu și mișcare. Deși este normal ca majoritatea oamenilor să se teamă de înălțimi, acrofobia este o teamă irațională.

Aerofobie – Fobia de zbor

Aerofobia este Fobia de zbor. Oamenii care suferă de această fobie sunt îngroziți de călătoriile cu avionul. Acest tip de frică irațională îi poate determina să rateze călătorii de afaceri, vacanțe și întâlniri cu familia sau cu prietenii. Persoana este adesea conștientă de faptul că Fobia este irațională, dar simptomele fizice sunt în general incontrolabile.

Aichmofobie – Fobia de lucruri ascuțite

Aichmofobia se referă la o teamă extremă și destul de irațională de obiecte ascuțite. Acestea includ: cuțite, creioane, colțuri, ace sau chiar vârful unor obiecte ascuţite, precum o umbrelă.

Ailurofobie – Fobia de pisici

Ailurofobia este o fobie legată de pisici. Această fobie include frica de pisici de casă, precum și de pisici sălbatice – tigri sau lei. Aceasta poate fi o fobie foarte dificil de suportat, din cauza prezenței pisicilor în casele oamenilor și în lume, în general.

Alektorofobie – Fobia de pui

În limba greacă, Alektoro înseamnă cocoș, iar Fobos înseamnă frică. Alektorofobia se traduce direct prin Fobia de pui. Este o fobie specifică și este destul de rară. Cel care se confruntă cu această fobie suferă atacuri de panică severe și simptome fizice atunci când intră în contact cu puii.

Algofobie – Fobia de durere

Algofobia este frica de durere. Este o frică persistentă și anormală, care este mult mai exagerată decât Fobia pe care o persoană ar avea-o în mod normal în faţa durerii. Este destul de frecventă la persoanele în vârstă. Algofobia poate fi tratată cu medicație anti-anxietate și cu terapie comportamentală.

Anatidefobie – Fobia de rațe

În greacă, Anatidae înseamnă gâște, rațe sau păsări de apă, iar Fobia înseamnă frică. Anatidefobia este o fobie ciudată. Cel care suferă de ea simte că există întotdeauna o gâscă sau o rață care îi urmărește fiecare mișcare. Persoanele înțeleg, în mare parte, că frica lor este irațională, dar simptomele nu pot fi controlate.

Androfobie – Fobia de bărbați

În limba greacă, Andros înseamnă om, iar Fobos înseamnă teamă. Androfobia este o frică irațională de bărbaţi. Persoanele care au această fobie vor experimenta anxietatea chiar și atunci când sunt conștiente că nu există nicio amenințare reală, dar mai ales atunci când vor intra în contact cu bărbații.

Antofobie – Fobia de flori

Antofobia este frica de flori. Cei care suferă de această anxietate știu deja că nu există niciun rău real, dar nu își pot controla simptomele. Pot fi speriați de un tip specific de floare sau de orice floare, de o anumită parte a florii sau de întreaga floare.

Antropofobie – Fobia de oameni

Anthro înseamnă oameni, iar Fobia înseamnă frică. Antrofobia este o frică irațională de oameni. Este o fobie care poate fi observată într-o varietate de alte tulburări. Această fobie creează o frică de relații interpersonale. Poate fi destul de serioasă, deoarece cel care suferă de antropofobie nu dorește să se asocieze cu alte persoane.

Apifobie – Fobia de albine

Apifobia este frica de albine. Această fobie face ca oamenii să se teamă de toate albinele, inclusiv de albinele de miere, de albinele tâmplar și de alte specii de albine. Această fobie poate fi foarte serioasă, mai ales în timpul anotimpurilor în care albinele sunt active.

Arahnofobie – Fobia de păianjeni

Acest termen se referă la frica de păianjeni sau de alte arahnide. În timp ce majoritatea oamenilor se sperie de păianjeni, cei care suferă de arahnofobie au o reacție intensă din cauza nivelului lor irațional de frică. Persoanele care au această problemă vor face multe eforturi pentru a se asigura că nu trebuie să se confrunte niciodată cu păianjenii.

Astrafobie – Fobia de tunet și de fulger

Aceasta se referă la frica extremă de tunete și fulgere. Este cunoscută și sub denumirea de Brontofobie, Keraunofobie, Tonitrofobie sau Astrapofobie. Aceasta este o fobie specifică pe care o pot avea atât animalele, cât și oamenii. Este tratabilă în timp, dar poate provoca disconfort sever, mai ales dacă persoana trăiește în zone cu furtuni puternice şi frecvente.

Atazagorafobie – Fobia de a fi uitat

Atazagorafobia este o fobie legată de Fobia de a fi uitat. Această fobie le provoacă oamenilor anxietate extremă din cauza ideii că nimeni nu-şi va aminti de ei. Această fobie necesită considerații speciale, datorită naturii intangibile a fricii celui care suferă.

Atelofobie – Fobia de imperfecțiune

În greacă, Atelo înseamnă imperfect, iar Fobos înseamnă teamă. Atelofobia este Fobia de a nu fi suficient de bun. Este frica de imperfecțiune. Cel care suferă de ea consideră că nu poate să facă nimic corect sau că niciodată nu este suficient de bun. Atelofobia îl poate împiedica pe cel care suferă de ea să se bucure de multe aspecte ale vieții sale și poate provoca probleme zilnice.

Aticifobie – Fobia de eșec

Aticifobia se referă la frica de eșec. Oamenii care dezvoltă această fobie se pot opri din încercarea de a învăța lucruri noi sau chiar pot înceta să lucreze pentru atingerea obiectivelor lor. Această fobie îl face pe cel care suferă să rateze oportunități importante din viață și poate duce la stres suplimentar.

Autofobie – Fobia de a nu fi singur

Această fobie se mai numește și Monofobie, Eremofobie sau Izofobie. Este o fobie specifică atribuită fricii de a fi singur. Cel care suferă de ea simte de obicei simptomele chiar și atunci când nu este singur fizic. Acest tip de frică face ca o persoană să creadă că este ignorată sau că nu este iubită de ceilalți. Poate provoca presiuni sociale severe.

Vrei să Scapi de Fobii? – Click AICI

Bananafobie – Fobia de banane

Bananafobia este o fobie legată de banane. Această fobie face ca persoana să se teamă să nu mănânce, vadă și atingă bananele. Această fobie poate fi foarte periculoasă, din cauza prezenței frecvente a bananelor în bucătăria modernă.

Cainofobie – Fobia de schimbare, de noutate şi de inovaţie

Cainofobie provine din cuvântul grecesc Cain, care înseamnă nou și Fobos, care înseamnă frică. Cainofobia este frica de ceva nou. Aceasta implică frica de schimbare, de lucruri necunoscute sau de inovații. Acesta este un tip specific de fobie, care poate provoca probleme grave în viața unei persoane, deoarece persoana în cauză nu poate suporta schimbarea.

Cinofobie – Fobia de câini

Cinofobia este o teamă irațională și anormală de câini. Este o fobie specifică, clasificată în „fobiile de animale”. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de fobii de animale, dar se ameliorează lent în timp, datorită frecvenţei câinilor în casele oamenilor.

Coulrofobie – Fobia de clovni

Acesta este un termen informal, care se referă la Fobia severă de clovni. Este o fobie specifică, ce persistă și interferează cu capacitatea unei persoane de a funcționa normal. În timp ce oamenii pot experimenta, în mod normal, disconfort în prezenţa clovnilor, aceasta este o frică necontrolată, extrem de irațională.

Cremnofobie – Fobia de stânci abrupte

Cremnofobia este o fobie legată de stânci abrupte. Această fobie îl poate face pe om să se simtă extrem de speriat atunci când se află pe stânci abrupte sau când se uită pur și simplu la fotografii cu acestea. Această fobie poate fi periculoasă dacă persoana trebuie să meargă lângă faleze abrupte, deoarece poate provoca anxietate fizică.

Cronofobie – Fobia de trecerea timpului

Cuvântul timp vine din grecescul Cronos, iar Phobia înseamnă fobie. Prin urmare, Cronofobia este frica de timp, dar nu numai de timp, ci și de viitor. Acest tip de fobie se caracterizează printr-o teamă irațională și constantă de timp și de trecerea sa ireversibilă.

Dendrofobie – Fobia de copaci

Dendrofobia este frica de copaci. Cuvântul provine din cuvântul Denro, care în greacă înseamnă copaci. Este o fobie specifică, care este legată și de frica de păduri, cunoscută sub numele de Hilofobie, de frica de întuneric, cunoscută sub numele de Nictohilofobie și de frica de obiecte din lemn, cunoscută sub numele de Xilofobie.

Doxofobie – Fobia de a exprima opinii

Doxofobia este o fobie legată de Fobia de a exprima opinii. Această fobie face persoana să se simtă extrem de temătoare atunci când trebuie să-și împărtășească opiniile despre orice subiect. Aceasta este o fobie foarte periculoasă, deoarece îngreunează situaţiile în care persoanele care suferă de ea trebuie să relaţioneze cu alţi oameni.

Emetofobie – Fobia de vomă

Emetofobia este o fobie legată de vomă. Această fobie îl face pe cel care suferă să simtă teamă și anxietate extremă atunci când simte că ar putea vomita sau când este martor când altcineva vomită. Această fobie poate provoca simptome îngrijorătoare, mai ales dacă persoana în cauză se îmbolnăveşte și trebuie să vomite.

Enoclofobie – Frica de mulțimi

Despre o persoană care are o frică îngrozitoare de mulțimi și de adunări de oameni se spune că este un Enoclofob. În consecință, Enoclofobia definește Fobia de mulțimi. Potrivit experților, Enoclofobia este cauzată de o combinație de genetică, nereguli biochimice, experiențe traumatice și credințe neinformate și inexacte despre mulțimi.

Entomofobie – Fobia de gândaci și de insecte

Entomofobia se mai numește şi insectofobie. Este o fobie specifică în care bolnavul are o teamă irațională sau excesivă de insecte. Acest tip de fobie apare de obicei atunci când persoana a avut o experiență traumatică ce a implicat insecte. Ar putea fi o frică de toate insectele sau o teamă de insecte specifice, precum furnicile, albinele, moliile, fluturii etc.

Ergofobie – Fobia de muncă

Ergofobia este cunoscută și sub denumirea de Ponofobie. Este o teamă anormală și irațională de muncă. Aceasta poate fi o muncă manuală sau non-manuală. Aceasta ar putea fi, de asemenea, o teamă de a găsi un loc de muncă. Această fobie ar putea fi atribuită anxietății de performanță sau poate fi o formă de fobie socială.

Eritofobie – Fobia de roşu

Eritofobia este o fobie legată de roşu. Această fobie face ca persoana să simtă anxietate și disconfort intens în jurul oricărui obiect roșu. Această fobie poate provoca adesea perturbări în viața de zi cu zi din cauza numeroaselor obiecte roşii.

Eufobie – Fobia de a auzi vești bune

Eufobia este Fobia de a auzi o veste bună. Aceasta este o fobie ciudată, dar de obicei este cauzată de dezamăgirile din trecut. Este posibil ca o persoană să fi auzit veşti bune care nu au avut loc niciodată sau care s-au dovedit a fi foarte rele. Cel care suferă de această fobie poate începe să echivaleze veștile bune cu lipsa controlului, ceea ce îl poate deruta şi speria.

Filofobie – Fobia de a nu te îndrăgosti

Filofobia se referă la frica extremă de iubire sau de apropierea emoțională de un alt individ. Această fobie este similară cu alte câteva fobii specifice, care sunt în principal de natură socială. Acest tip de fobie poate afecta viața unei persoane din cauza faptului că ea implică izolare socială.

Fobofobie – Fobia de fobii

Fobofobia este o frică de fobii, dar este atribuită în mod special senzațiilor interne care sunt asociate cu anxietatea și cu reacțiile fobice. Această fobie este strâns legată de alte tipuri de tulburări de anxietate și de atacurile de panică. Persoanele cu tulburări de anxietate au o șansă mai mare de a dezvolta această fobie.

Fotofobie – Intoleranța unei persoane la lumină

Fotofobia este o fobie legată de durerea sau de disconfortul de la nivelul ochilor, cauzate de expunerea la lumină. Persoanele care suferă de această fobie se tem ca ochii lor să nu fie expuși prea mult timp la lumină, în special la lumini puternice și la lumini focalizate.

Galeofobie – Fobia de rechini

Galeofobia este o fobie legată de rechini. Această fobie se manifestă ca anxietate și teamă atunci când bolnavul este expus la prezența vizuală sau fizică a rechinilor. Multe persoane cu această fobie reușesc să evite consecințele fobiei, evitând expunerea mediatică la aceste animale.

Gamofobie – Fobia de angajament

Frica incontrolabilă de angajament este cunoscută sub numele de Gamofobie. Este și o frică persistentă și irațională de căsătorie. Cuvântul este derivat din limba greacă, în care Gamos înseamnă căsătorie. Cu toate acestea, experții au conchis că există o ușoară diferență între Fobia de angajament și frica de căsătorie.

Ginofobie – Fobia de femei

Ginofobia se referă la frica de femei. Adesea, ea poate duce la ura față de ceilalți, chiar și în cadrul familiei. Bărbații sunt cei care suferă în cea mai mare parte de ea, fobia putându-i afecta serios în viața socială. Cei care se confruntă cu această problemă au tendința de a renunța la căsătorie și sex din cauza temerilor lor.

Globofobie – Fobia de baloane

Globofobia este o fobie legată de baloane. Persoanele cu această fobie sunt foarte anxioase și se simt incomod în jurul baloanelor, atât pe viu, cât şi în poze. Această fobie poate fi foarte periculoasă dacă bolnavul se află frecvent în preajma copiilor sau dacă lucrează undeva unde baloanele se întâlnesc frecvent (organizator de petreceri pentru copii, de exemplu).

Glosofobie – Fobia de a vorbi în public

Acest cuvânt este derivat din limba greacă, unde Glossa înseamnă limbă. Aceasta este o fobie specifică atribuită fricii de a vorbi în public. În unele cazuri, aceasta poate fi clasificată ca o fobie socială mai largă sau ca o tulburare de anxietate socială.

Heliofobie – Frica de Soare

Heliofobia se referă la frica de Soare. O persoană care suferă de heliofobie poate să nu se teamă de Soarele însuși, dar se poate teme de efectele lui: de cancerul de piele și de alte afecțiuni ale pielii. Heliofobia poate împiedica o persoană să iasă din casă, iar acest lucru îi poate influenţa negativ viața în atâtea moduri.

Hemofobie – Fobia de sânge

Aceasta este cunoscută și sub denumirea de fobie de sânge, deoarece se referă la frica de sânge. Este o teamă extremă și irațională. Acesta este un tip specific de fobie, care poate provoca reacții fizice severe atunci când persoana în cauză se confruntă cu sângele. Unul dintre cele mai frecvente și periculoase simptome este sincopul vasovagal (leșinul).

Hidrofobie – Fobia de apă

Hidrofobia este o fobie legată de apă. Persoanele care suferă de această fobie simt frică intensă, anxietate și disconfort atunci când sunt expuse la orice tip de apă. Aceasta este o fobie care adesea face ca o baie sau un duș să fie un adevărat chin sau care îl împiedică pe bolnav să se implice în activități banale.

Hipopotomonstrosesquippedaliofobie – Fobia de cuvinte lungi

În mod ironic, Hippopotomonstrosesquippedaliofobia este Fobia irațională și persistentă de cuvintele lungi. Este cunoscută și sub denumirea de sesquipedalofobie. Poate părea de necrezut, dar este o fobie reală și poate provoca probleme grave unor persoane.

 

Ipohondrie – Fobia de boală

Ipohondria este o afecțiune gravă. Cel care suferă de ea este îngrijorat în mod constant de ideea de a avea o boală gravă. Un ipohondru poate să nu aibă simptome fizice, dar poate simți că senzațiile mici şi ciudate din corp se datorează unor afecțiuni majore. Chiar și dovezile oferite în urma unui examen medical nu pot ajuta la ameliorarea fricii.

Katsaridafobie – Fobia de gândaci

Katsaridafobia este o teamă irațională şi persistentă de gândaci, care poate fi destul de serioasă. Bolnavul poate fi speriat de anatomia gândacilor, de gândul că aceştia pot răspândi boli sau de faptul că ei consumă substanțe putrede. Persoanele sunt și mai îngrozite atunci când gândacii încep să zboare.

Maniafobie – Fobia de nebunie

Maniafobia este o fobie de nebunie. Această fobie se prezintă ca o teamă că bolnavul va deveni nebun. Această fobie poate necesita un tratament special, deoarece poate fi extrem de severă, în funcție de starea sufletească a persoanei.

Megalofobie – Fobia de obiecte mari

Megalofobia este o frică de obiecte mari, precum clădiri și construcţii mari. Obiectul fricii poate varia de la avioane, la autobuze, la nave şi chiar la sculpturi impunătoare. Întrucât gama sursei fricii este atât de largă, fobia poate fi foarte serioasă și poate face ca bolnavul să rămână în interiorul locuinţei sale aproape tot timpul.

Micofobie – Frica de ciuperci

Micofobia este o fobie legată de ciuperci. Această fobie se manifestă ca o frică de a vedea, mânca sau atinge ciupercile. Persoanele cu această fobie vor evita adesea restaurantele care servesc ciuperci, precum şi mersul în aer liber în zonele în care cresc de obicei ciupercile.

Misofobie – Frica de germeni

Misofobia este, de asemenea, cunoscută sub numele de Verminofobie, Germafobie, Bacillofobie, Germofobie și Bacteriofobie. Misofobia este o frică patologică de germeni și de contaminare. Persoanele care suferă de acest tip de fobie sunt obsedate de curățenie. Ea poate provoca anxietate și izolare severă. Oamenii care suferă de această fobie pot ignora multe aspecte ale vieții din cauza temerilor lor.

Mixofobie – Frica de slime

Fobia de slime este cunoscută sub numele de Mixofobie. Cuvântul provine din limba greacă, unde Myso înseamnă slime. Mixofobia este cunoscută și sub denumirea de Blennofobie și este un tip specific de fobie. Cel care suferă de Mixofobie se confruntă cu anxietatea, transpirația în exces și alte simptome mentale și fizice atunci când intră în contact cu slime.

Murifobie – Frica de șoareci

Murifobia este o fobie legată de șoareci. Oamenii care suferă de această fobie simt o teamă intensă când văd sau aud șoareci. Multe persoane cu această fobie reușesc să evite expunerea la șoareci, dar asta poate fi dificil dacă trăiesc într-un oraș sau într-un sat unde infestările cu șoareci sunt comune.

Nictofobie – Fobia de întuneric

Fobia extremă și irațională de noapte sau de întuneric este cunoscută sub numele de Nictofobie. Simptomele resimțite pot fi destul de intense și pot provoca depresie și anxietate. Acest tip de frică începe de obicei în copilărie și se înrăutățește de-a lungul anilor. Poate influenţa foarte negativ viața de zi cu zi a unei persoane.

Ofidiofobie – Fobia de șerpi

Cuvântul Ofidiofobie provine din limba greacă, unde Ophis înseamnă șarpe. Acest lucru se traduce direct în Fobia de șerpi. În timp ce aproape toţi oamenii se tem de șerpi, cei care suferă de această fobie au o teamă extremă și irațională de șerpi.

Ombrofobie – Fobia de ploaie

Ombrofobia sau Pluviofobia este o fobie legată de ploaie. Această fobie se prezintă ca o frică intensă de a vedea, auzi sau a fi prins în ploaie. Persoanele cu această fobie întâmpină adesea dificultăți în viața de zi cu zi, cum ar fi incapacitatea de a-şi părăsi casa când plouă.

Ornitofobie – Fobia de păsări

Ornitofobia este o frică persistentă și irațională de păsări. Cel care suferă de această fobie va simți anxietate severă când va întâlni păsări. Oamenilor le este frică să nu fie atacaţi de păsări. Aceștia pot fi conștienți de faptul că temerile lor sunt iraționale; cu toate acestea, simptomele nu pot fi controlate.

Vrei să Scapi de Fobii? – Click AICI

 

Paraskevidekatriafobie – Frica de vineri, 13

Paraskevidekatriafobia este o fobie legată de zilele de vineri, 13. Această fobie se manifestă ca o frică de superstiţii și poate provoca suferință sau anxietate intensă atunci când ziua de vineri este a 13-a zi din calendar.

Pediofobie – Fobia de păpuși

Pediofobia este o fobie legată de păpuși. Această fobie se manifestă ca o frică de a vedea, deține sau a fi în jurul oricărui fel de păpușă. Din cauza multitudinii păpușilor din societate, această fobie poate avea o influență semnificativă în viața de zi cu zi a unei persoane.

Pirafobie – Fobia de foc

Pirofobia este o frică irațională de foc. Reacția la foc este dincolo de precauțiile normale. Este o frică străveche și primordială, dar poate fi anormală în unele cazuri. Pirafobia poate fi cauzată de o experiență traumatică, cum ar fi un incendiu. Persoanele cu pirofobie nu se pot apropia nici chiar de focuri mici – lumânări sau focuri de tabără.

Podofobie – Fobia de picioare

Podofobia se referă la frica de picioare. În limba greacă, Podos înseamnă picioare. Oamenii care suferă de această fobie se simt inconfortabil atunci când se uită la picioare. Unele persoane experimentează senzaţii negative şi atunci când alţii se uită la picioarele lor sau când le ating picioarele. Unii chiar se tem de propriile picioare. Este o fobie foarte gravă.

Pogonofobie – Fobia de barbă

În greacă, Pogon înseamnă barbă. Pogonofobia se traduce prin Fobia de barbă. Poate părea o frică stupidă, dar este foarte reală și mii de oameni din întreaga lume se confruntă cu ea. Este o fobie care trebuie tratată rapid pentru a evita disconfortul social și izolarea.

Poinefobie – Fobia de pedeapsă

Poinefobia este o fobie legată de pedeapsă. Oamenii cu această fobie au anxietate extremă din cauza ideii că ar putea fi pedepsiți. Această fobie poate face ca oamenii să îi evite pe cei din jurul lor, în speranța de a nu fi pedepsiți de ei.

Prosofobie – Fobia de progres

În limba greacă, Proso înseamnă înainte. Prosofobia este frica de progres sau de a merge înainte. Progresul este un element fundamental al vieții umane, dar cei care suferă de această fobie simt că progresul le-ar putea distruge viața. Această fobie este extrem de irațională, dar foarte reală.

Selenofobie – Fobia de Lună

În limba greacă, Seleno înseamnă Lună. Acest lucru se traduce direct în frica de Lună. Este, de asemenea, cunoscută şi sub numele de Lunafobie. Se poate referi chiar la frica de întuneric într-o noapte fără Lună. Selenofobia este legată de experiențele traumatice din copilărie.

Sexofobie – Frica de sexul opus

Sexofobia este o fobie legată de sexul opus. Această fobie se manifestă prin anxietate și teamă atunci când persoana vede, întâlnește sau trebuie să interacționeze cu cineva de sex opus. Aceasta este o fobie gravă, care poate provoca perturbări semnificative în viața de zi cu zi.

Sidonglobofobie – Fobia de bumbac

Sidonglobofobia este o fobie legată de bumbac. Această fobie se manifestă ca un disconfort activat de prezenţa bumbacului. Persoanele cu această fobie pot, de obicei, să minimizeze impactul fobiei asupra vieții lor, evitând achiziţionarea obiectelor din bumbac.

Somnifobie – Fobia de somn

Somnifobia este frica de a adormi. Este o teamă anormală și irațională, în care cel care suferă nu are un motiv rațional evident pentru a se teme de somn. Acest lucru poate afecta foarte mult viața unei persoane, deoarece aceasta nu va dormi suficient și nu va putea funcționa normal în timpul zilei.

Sopofobie – Fobia de cunoaștere sau de învățare

Sopofobia este o fobie legată de cunoaștere. Oamenii cu această fobie se tem să învețe lucruri noi, deoarece se tem de posibilele consecințe ale cunoașterii. Această fobie poate îngreuna viaţa unei persoane, deoarece aceasta va refuza să meargă la școală sau să învețe.

Tafefobie – Fobia de a fi îngropat de viu

Taphos înseamnă mormânt în greacă. Tafefobia este frica irațională de a fi îngropat de viu. Aceasta nu a fost o teamă irațională înainte de apariția medicinei moderne. Cu toate acestea, unii oameni se tem foarte tare să nu fie înmormântați de vii.

Talasofobie – Fobia de mare

Talasofobia este o fobie legată de mare. Persoanele cu această fobie se confruntă cu disconfort și anxietate extremă în jurul oricărui lucru legat de ocean, cum ar fi plaja sau fotografiile cu întinderi mari de apă. Aceasta poate fi o fobie foarte serioasă dacă bolnavul trăiește în apropierea mărilor / oceanelor.

Taurofobie – Fobia de tauri

Taurofobia este o fobie legată de tauri. Această fobie se manifestă ca o teamă de a vedea, auzi, atinge sau a fi expus la tauri. Persoanele cu această fobie reușesc adesea să evite posibilele momente tensionate, evitând expunerea la aceste animale.

Tehnofobie – Fobia de tehnologie

Tehnofobia nu este recunoscută ca boală mentală oficială. Dar există. Tehnofobia este frica irațională și extremă de tehnologie. Cel care suferă de ea se sperie de computere, de inteligența artificială, de arme sau de orice gadget care ţine de tehnologia modernă. Cel care suferă ar putea, de asemenea, să se teamă de substanțe și de organisme modificate genetic.

Tripanofobie – Fobia de ace

Această fobie este atribuită fricii extreme sau iraționale de procedurile medicale care implică ace sau injecţii. Această fobie este frecventă la copii, dar pentru unii durează până la vârsta adultă și poate provoca probleme grave, deoarece persoana în cauză poate evita spitalele cu orice preț. Simptomele acestei fobii pot fi destul de intense.

Tripofobie- Fobia de găuri mici și de modele neregulate

Tripofobia este o fobie legată de găruile mici sau de modelele neregulate. Această fobie se manifestă ca un sentiment de teamă și de aversiune față de găurile mici, precum găurile de pe brânză, găurile de la răzătoare sau modelele artistice. Această teamă poate fi destul de serioasă, în funcție de gravitatea fobiei.

Tropofobie – Frica de mişcare, de mutare

Tropofobia este o fobie legată de relocare sau de părăsirea unei case. Această fobie se manifestă ca Fobia de a se muta într-un loc nou, cum ar fi într-un nou apartament sau într-o altă casă. Aceasta poate fi o fobie dificilă pentru oamenii care trebuie să-şi schimbe domiciliul des, deoarece poate face ca procesul de mutare să fie foarte stresant.

Urofobie – Fobia de urină sau de urinare

Urofobia este o fobie legată de urină. Persoanele cu această fobie simt anxietate și aversiune pentru a vedea, auzi, atinge sau chiar elimina propria urină. Această teamă poate fi periculoasă dacă este suficient de severă, iar pacientul refuză să meargă la toaletă sau nu o poate face din cauza fricii.

 

Venustrafobie – Fobia de femei frumoase

Venustrafobia se referă la frica de femeile frumoase. Este o fobie specifică în natură și poate fi legată de frica de femei, cunoscută sub numele de Ginofobie sau Ginefobie. Venustrafobia este cunoscută și sub denumirea de Calligyniafobie sau Caligynefobie. Este o fobie care poate cauza probleme capacităţii unei persoane de a funcționa normal în societate.

Xenofobie – Fobia de necunoscut

Xenofobia este frica de necunoscut sau Fobia de străini și de străinătate. Xenofobia în societate poate provoca probleme grave. O întreagă comunitate poate fi uneori separată de marea majoritate. Oamenii cu această fobie sunt speriați de culturile și de modul de viață al altor oameni, doar pentru că nu le înțeleg.

Xerofobie – Fobia de uscăciune sau de locuri uscate

Xerofobia este o fobie legată de uscăciune. Persoanele cu această fobie simt anxietate și teamă atunci când se confruntă cu ideea că pielea lor poate fi prea uscată. Această fobie se manifestă adesea sub forma unor comportamente de combatere, cum ar fi utilizarea excesivă a loţiunilor şi a cremelor, ceea ce poate duce la o piele grasă şi încărcată.

Zoofobie – Fobia de animale

Zoofobia este cunoscută și sub numele de fobie animală. Aparține unei clase de fobii specifice, care este legată de animale. Este o teamă irațională și neplăcută faţă de orice este non-uman. Această fobie se poate dezvolta sau poate fi atribuită altor fobii, precum frica de câini, de pisici sau de insecte etc.

Vrei să Scapi de Fobii? – Click AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *