“In comunitate găsim căldura, în singurătate găsim lumina” – Carl Gustav Jung
Împreună cu Sigmund Freud si Alfred Adler, Carl Jung face parte din grupul celor 3 mari nume care au pus bazele psihologiei, cercetători care au revoluționat gândirea și au pus bazele abordării moderne a activității psihicului și a pulsiunilor subconstientului. Elev, într-o primă fază, a lui Freud, el devine mai apoi prietenul si colaboratorul acestuia, fiind cucerit de teoria psihanalitică a marelui său profesor.
Despre teoria lui Freud asupra formării personalității umane am vorbit în articolul de aici.
Carl Jung a întemeiat o teorie proprie asupra personalității, pe care a numit-o psihologie analitică.
Cercetarile sale in această privință sunt incluse în volumul Tipuri psihologice, publicat in anul 1921.
Această carte a fost rezultatul a douăzeci de ani de cercetare în domeniul psihologiei practice. A fost o încercare de a găsi un compromis între două teorii generale care existau la vremea respectivă – una dintre aceste teorii aparținea lui Sigmund Freud, iar cealaltă aparținea lui Alfred Adler. Carl Jung a fost primul care a introdus conceptele de introversiune și extroversiune (sau extraversiune).
Este important de menționat (așa cum a făcut și Jung)
“Există multe modalități de grupare și generalizare a personalităților. Ideea este să ajute să ne cunoaștem și să ne înțelegem mai bine, să nu ne mai pune singuri piedici și limite.”
Nu suntem “ficși”, iar tipurile de personalitate nu sunt lucruri pe care le putem analiza la microscop. Ele sunt doar idei care explică natura umană, dar nu vor reprezenta niciodată o știință exactă.
Introvert vs Extrovert (Tipuri de “Atitudine”)
Aceasta a fost prima diviziune folosită de Jung în descrierea personalității umane. El a numit aceste două tipuri de “atitudine”.
Introversiune – te uiți spre interior. Îți concentrezi energia asupra gândurilor / sentimentelor / experiențelor interioare , pe care le găsești mai interesante decât lumea din jurul tău. Ai nevoie de timp și de spațiu pentru tine.
Extroversiunea – te uiți spre exterior. Energia ta este concentrată spre lumea exterioară, spre alții sau către alte lucruri / experiențe. Ai nevoie de acțiune și ai nevoie de ceilalți pentru a supraviețui în pace.
Caracteristici personalitate Introvertă
- Îi place uneori compania oamenilor dar are nevoie și de momente de singurătate înc are să citească, să mediteze sau pur și simplu să aibă liniște.
- Preferă grupurile mici și compacte. Grupurile prea mari îl obosesc.
- Așteapă să primească noutăți de la ceilalți. E mai interesat de lumea interioară a reflecției decât de lumea exterioară.
- Este rezervat și are uneori dificultăți de comunicare. Își face mai greu prieteni, dar se simte foarte legat de ei.
- Se “Realimentează” din surse interioare de energie; are tendința să-și economisească energia.
- Când se află într-un grup, are nevoie de timp de gândire înainte de a-şi spune opinia. În general nu intervine înconversaţia celorlalţi. Este posibil să nu-i placă să vorbească la telefon.
- Preferă să gândească bine înainte de a acţiona; uneori nu acţionează la momentul oportun.
- Este mai greu de cunoscut, căci îşi ascunde calităţile. Compania extravertiţilor îi trezeşte un sentiment dureros.
Caracteristici personalitate Extravertitul
- Preferă să lucreze împreună cu alţi oameni şi se simte nefericit când e singur. Doreşte compania oamenilor şi în momentele de destindere.
- Se simte bine într-un grup şi este în general vorbăreţ şi prietenos. Perioadele prea lungi de singurătate pot să-l deprime.
- Cere noutăţi despre toată lumea; este interesat de tot ce înseamnă lume exterioară.
- Este de obicei deschis şi se împrieteneşte uşor; cunoaşte multă lume.
- Acumulează energie din contactele cu oamenii, dar îşi epuizează repede rezervele.
- De obicei, discută deschis cu cei din jur, îşi exprimă sentimentele şi vorbeşte cu plăcere la telefon.
- Este impulsiv; întâi acţionează apoi gândeşte.
- Vorbeşte cu uşurinţă despre el însuşi şi îşi exprimă părerile fără reţineri. Compania introvertiţilor îi produce o senzaţie de diconfort, întrucât îi displace tăcerea.
Cele patru “funcții”
Desigur, Jung a realizat curând că oamenii erau ființe mult prea complexe, cu prea multe particularități. El a decis că sistemul său trebuie să permită mai multe diferențe, așa că a adăugat ceea ce el numea cele patru “funcții”.
Acestea sunt cele două perechi opuse de
– reflexiv si
– afectiv,
acestea ajutandu-ne sa decidem si judeca (au fost numite functii `raționale`), precum și
– senzorial și
– intuitiv,
despre care Jung a spus ca sunt necesare pentru a percepe si judeca (a aduna informația și a decide), în scopul de a supraviețui și a avea un comportament normal.
Contrar a ceea ce se poate aștepta, tipurile de personalitate (sau tipologia) ale lui Jung nu reprezintă un sistem asemănător horoscopului pentru analiza personalității, nu este un sistem de etichetare a oamenilor, nu a fost gândit pentru a simplifica înțelegerea oamenilor și a tipurilor de personalitate ; în schimb, a fost inventat pentru a demonstra complexitatea tipologiei umane și consecințele acesteia.
- Share:
Hipnoza regresivă este una dintre cele mai eficiente și puternice tehnici de transformare și vindecare. Aceasta este una dintre tehnicile Esentiale pe care orice coach, trainer sau terapeut ar trebui sa le aibă în arsenalul său de lucru. Regresia hipnotică poate fi însă și o poartă de autocunoaștere și autovindecare. Hipnoza regresivă este folosită cu […]
Am scris în articolul de aici cum hipnoza ne oferă un instrument unic: posibilitatea de a “ne întoarce în timp” pentru a retrăi și reevalua o experiență trăită din viața noastră. Iată de ce Regresia hipnotică este considerată regina tehnicilor hipnotice. Dacă îți dorești să înțelegi mai bine tainele cele mai cunoscute tehnici hipnotice, în […]
Nu este niciodată prea târziu să ai o copilărie fericită – Richard Bandler (Co-Creator NLP) Dintre toate metodele hipnotice cunoscute la ora actuală, Regresia Hipnotică este de departe cea mai renumită, cea care dă naștere celor mai multe fantezii și controverse. Cei mai mulți oameni cred că regresia hipnotică înseamnă automat vieți anterioare, că una […]
Ti-am vorbit în partea a doua a cursului de autovindecare despre incredibila putere a gândurilor, cuvintelor tale și atitudinea cu care privești suferința, indiferent de natura ei. De asemenea, despre importanța extraordinară pe care o au micile exerciții și tehnici pe care le poți integra în programul tău, în cursul firesc al zilelor tale, pentru […]