Hipnoza chiar funcționează sau este un fake total?

Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care un hipnostist o primește este: “Hipnoza funcționează cu adevărat?” Dar acest articol nu are ca scop încercarea de a transforma pe cineva într-un devotat înrăit al acestui concept, ci vrem să vă ajutăm să înțelegeți că hipnoza este, cu adevărat, foarte reală. Nu numai că este reală în spectacolele de hipnoză, dar știința din spatele hipnozei a fost folosită încă din perioada preistorică pentru a ajuta la vindecarea minții, a trupului și a sufletului.

 

Sunt visele și trăirile din timpul hipnozei reale? 

Să convingi pe cineva că hipnoza este un fenomen real este ca atunci când încerci să îi explici unui om că visele sunt un fenomen care există cu adevărat. Gândul produs în timp ce subconștientul tău lucrează în momentul în care mintea conștientă este într-o stare de somn poate fi dificil de înțeles, dar mai ales de aceptat.

Să presupunem că cineva vine la tine și îți spune că nu are vise pe timpul nopții și că nu crede că alți oameni sunt capabili să desfașoare această ”activitate” noaptea. Concluzia este, cum îi explici unui ”non-visător” că tu nu numai că visezi în fiecare seară, dar îți și amintești visele când ești conștient?

În cea mai mare parte, conceptul de vis este larg acceptat. De ce visăm și cum visăm sunt încă subiecte de dezbatere, dar suntem aproape de acord că visele se întâmplă. Deci, atunci când ești sub presiunea explicării conceptului de vis, cum justifici acest fapt unui om care nu are încredere și nu crede că există?

Există câteva modalități prin care puteți convinge pe cineva că, în timp ce mințile noastre conștiente dorm, mințile noastre inconștiente sunt încă active și produc activitate creierului. 

 

1. Abordarea istorică

Pentru a explica și empatiza cu o persoană care nu crede că visul există se pot aduce în discuție dovezile istorice care susțin ideea că oamenii visează și că există documente care să ateste acest lucru de-a lungul timpului.

Timpurile străvechi: “Istoria înregistrează interpretările viselor care datează de peste 5.000 (din anul 3100 î.Hr.) de către sumerienii din Mesopotamia. ȘI zeii și regii din acea perioadă au acordat o atenție deosebită visurilor pe care le-au și înregistrat pe tablete de lut. “

Folosindu-ne de abordarea istorică, ajungem la utilizarea hipnozei care poate fi urmărită încă de acum  urmă 4.000 de ani în Egiptul Antic. Egiptenii au folosit “Templurile de somn sau vis” pentru a vindeca persoanele care suferă de probleme psihologice înrădăcinate în creier. În aceste temple, “bolnavul a fost transpus într-o transă asemănată cu somnul; iar oamenii înțelepți din acele timpuri interpretau visele persoanei pentru a putea dobândi ulterior cunoștințe despre bolile de care suferea și pentru a găsi un leac”.

 

2. Abordarea științifică

Au fost realizate numeroase studii științifice care fac referire la vise, iar termenul pentru o astfel de explorare este clasificat ca Oneirology, adică studiul științific al viselor. Oamenii de știință sunt de acord că “un vis este o succesiune de imagini, idei, emoții și senzații care apar de obicei involuntar în mintea umană în anumite stadii ale somnului”.

De asemenea, oamenii de știință continuă să efectueze numeroase studii privind eficacitatea și beneficiile hipnozei. Concentrarea studiilor științifice în hipnoză și hipnoterapie variază:

 

a) Hipnoza poate înlocui anestezia în cazul operațiilor pe creier
Dr. Ilyess Zemmoura de la Centre Hospitalier Universitaire de Tours și colegii săi au evaluat efectele utilizării anesteziei începând din anul 2011. Concentrându-se în primul rând pe pacienții care sufereau de cancer la creier, el și echipa sa au efectuat operații cu oameni cărora nu li s-a realizat anestezia clasică pentru eliminarea tumorile pe creier; 37 dintre cei 48 de pacienți studiați au suferit o intervenție chirurgicală cerebrală utilizând sedarea prin hipnoză, iar rezultatele au fost asemănătoare.

b) Hipnoza ajută la accelerarea vindecării oaselor rupte
Harvard Magazine subliniază un studiu realizat de Dr. Carol Ginandes care se concentrează asupra faptului dacă hipnoza ar putea accelera vindecarea oaselor rupte. Constatările au concluzionat că atunci când un radiolog a studiat razele X ale pacienților care au primit îngrijiri hipnoterapice pe partea de îngrijire standard ortopedice, pacienții hipnotizați au arătat o vindecare mai rapida. La șase săptămâni după fractură, grupul de hipnoză se vindecase într-o măsură care în mod normal ar dura opt săptămâni și jumătate.

c) Hipnoza poate trata fobiile
Când nu este pe scenă și nu realizează un show de hipnoză de spectacol, Richard Barker a demonstrat cum prin hipnoterapie ajută personanele care vor să să depășească o fobie traumatizantă. Aceste studii de caz din viața reală pot fi văzute pe canalul lui de Youtube sau cum vindecă frica de înălțimi sau frica de păienjeni.

3. Abordarea religioasă

Dacă sunteți o persoană evlavioasă, puteți încerca să-i convingeți pe necredincioși că visele sunt reale pentru că sunt menționate și în Biblie. Așa cum este atestat în Noul Testament, Iosif primește un mesaj în visele sale din care reiese că Maria este însărcinată:

Biserica romano-catolică a emis declarații încă din 1847 care atestă că hipnoza, cu reguli stricte, este permisă și în religie. Papa Pius și-a dat aprobarea pentru folosirea hipnozei. El a declarat că utilizarea hipnozei de către profesioniștii din domeniul sănătății pentru diagnosticare și tratament este permisă.

În 1956, a fost realizată în Vatican o adresă ce se referă la ipnoza folosită în cazul nașterii.  Papa a dat aceste îndrumări: Hipnotismul este o chestiune serioasă, și nu ceva ce nu poate fi luta în calcul. În utilizarea sa științifică, se vor folosi precauțiile dictate atât de știință, cât și de moralitate. Și în cazul anesteziei, pot fi folosite aceleași principii. De aici rezultă că regulile medicinei se aplică și în utilizarea hipnozei.

 

Deci hipnoza functionează cu adevarat și pe scenă?

Evident că da, atâta timp cat poți obține un rezultate terapeutice prin hipnoză, atunci îți poți atinge scopurile și pe scenă realizând un show de divertisment.  Cu siguranță acest articol v-a prezentat câteva dintre argumentele care arată că hipnoza nu numai că este într-adevăr reală, ci și cum de-a lungul timpului a fost adoptată la scară largă, practicată și perfecționată.

Dacă vrei să afli cu adevărat secretele care stau în spatele unui show de hipnoză de scenă de succes, ai oportunitatea de a-l vedea și asculta chiar pe cel mai mare hipnotis la ora actuală la nivel mondial – Richard Barker The Incredible Hypnotist, într-un curs intensiv de 3 zile în care va preda și va practica tehnici de terapie și de spectacol prin hipnoză.

Te poți înscrie aici: https://www.hipnoza.ro/spectacol/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *