Ești Deschis la Minte?

9
noiembrie

Oare de ce unii oameni se bucură constant de progrese în viața profesională și personală, în timp ce alții par să fie condamnați să repete aceleași greșeli mereu? Cât de mult contează în această ecuație a succesului dacă ești deschis la minte?

Deşi răspunsul nu este unul bătut în cuie, există o diferență interesantă de mentalitate între aceste două grupuri: unghiul din care abordează obstacolele și provocările este foarte diferit.

Primul grup privește și tratează viaţa cu o minte deschisă – adică cu o dorință de a învăța și de a greși (deschis la minte). Cel de-al doilea grup clachează la primul semn de eșec și nu știe să accepte greșeala (inchis la minte). Modul în care fiecare grup abordează obstacolele defineşte aspectele care le face atât de diferite.

Deci, în ce grup te afli?

Este destul de previzibil că nimeni nu va spune despre sine că este închis la minte, astfel că fiecare ne ajustăm percepția în legătură cu ceea ce înseamnă a fi deschis la minte astfel înscât să ne putem încadra în acest grup.

Nimeni nu vrea să admită că este închis la minte. Dar avantajele acestui curaj sunt enorme, capacitatea de a ne schimba mintea este o superputere.

Ritmul în care înveți și progresezi depinde de cât de dispus eşti să cântărești și să accepți noi idei, chiar dacă nu îți plac. Mai ales dacă nu îți plac.

Deci cum poți să îţi dai seama în mod obiectiv în ce tabără eşti?

În cartea sa, “Principii”, Ray Dalio  stabilește șapte aspecte puternice care fac diferența.

Hai să vedem:

 

  1. Contestarea ideilor

 

Persoanele închise la minte nu acceptă ca ideile lor să fie contestate. Ele sunt de obicei frustrate dacă nu-i pot convinge pe ceilalţi să fie de acord cu ele, în loc să încerce să asculte și să înțeleagă argumentele.

Persoanele cu o minte închisă sunt mai interesate să demonstreze tuturor că au dreptate, în loc să încerce să obțină cele mai bune rezultate. Ele nu pun întrebări. Ele vor să le arate celorlalţi unde greşesc fără să înțeleagă un alt punct de vedere. Se înfurie când li se cere să explice ceva. Cred că oamenii care pun întrebări le încetinesc gândirea și tind să-I considere pe ce care nu le dau dreptate nişte idioţi.

Persoanele deschise la minte sunt mai curioase şi vor să afle de ce există dezacord. Înțeleg că există întotdeauna posibilitatea ca ele să greșească și că merită să ia în considerare opiniile celorlalte persoane.

Persoanele din acest grup văd dezacordul ca pe un mijloc de a-și extinde cunoștințele. Nu se supără când li se pun întrebări; mai degrabă doresc să identifice cauza dezacordului pentru a-și corecta percepțiile greșite. Își dau seama că a fi corect înseamnă a-ți schimba percepţia atunci când altcineva are dreptate.

 

  1. Afirmaţii vs întrebări

 

Persoanele închise la minte sunt mai predispuse să facă afirmaţii decât să pună întrebări.

Aceștia sunt cei care în timpul unei şedinţe sunt mai mult dispuși să-și ofere opiniile, dar care niciodată nu cer altor persoane să se afirme sau să îşi explice ideile. Persoanele din acest grup se gândesc la modul în care vor respinge gândurile celeilalte persoane, în loc să încerce să înțeleagă ce ar putea să lipsească din propria lor idee.

Persoanele deschise la minte cred cu adevărat că ar putea să se înşele; întrebările pe care le pun sunt sincere.

Persoanele deschise la minte știu că, deși au o opinie cu privire la un subiect, aceasta ar putea conta mai puțin decât părerea altcuiva. Poate că domeniul este în afara cercului lor de competență sau poate că sunt experți. Indiferent de context, ele sunt întotdeauna curioase cu privire la modul în care oamenii văd lucrurile, chiar dacă o fac în mod diferit, și își cântăresc opiniile în consecință.

 

  1. Înțelegerea

 

Persoanele închise la minte se concentrează mult mai mult pe a fi înţelese decât pe a înţelege.

Comportamentele implicite ale oamenilor oferă o explicație rapidă în legătură cu grupul în care se încadrează. Când nu ești de acord cu cineva, care este reacția acelei persoane? Dacă se grăbeşte să reformuleze ceea ce a spus sau, și mai rău, va repeta aceleaşi cuvinte, atunci persoana respectivă presupune că nu o înțelegeți, nu că nu ești de acord cu ea.

Persoanele deschise la minte văd  lucrurile și prin ochii altora.

Când nu ești de acord cu o persoană deschisă la minte, aceasta va considera imediat că s-ar putea să nu înțeleagă ceva din argumentul tău și ar putea să îți ceară să îi clarificaţi subiectul.

 

  1. E posibil să mă înşel, dar…

 

Persoanele închise la minte spun lucruri de genul: “E posibil să mă fi înşelat, dar asta este opinia mea”. Acesta este un indiciu clasic pe care-l aud tot timpul. Este adesea un gest care le permite oamenilor să-și păstreze propria opinie, convingându-se în același timp că sunt deschise la minte. Dacă afirmația pe care vrei să o faci începe cu “E posibil să mă fi înşelat”, ar trebui probabil să o continui cu o întrebare, nu cu o afirmație.

Persoanele deschise la minte știu când să facă afirmaţii și când să pună întrebări.

 

  1. Tăcerea

 

Oamenii închiși la minte îi împiedică pe ceilalți să vorbească.

Ei nu au timp să se gândească la ceva ce s-a discutat deja. Nu vor să audă argumentele nimănui, ci doar opinia lor. (Dalio oferă o “regulă de două minute” pentru a evita acest lucru. Orice om are dreptul să vorbească timp de două minute fără a fi întrerupt.)

Oamenii deschişi la minte sunt mereu mai interesați să asculte decât să vorbească.

 

Testul inteligenţei reale este capacitatea de a avea în minte două idei opuse în același timp și de a-ţi păstra în continuare capacitatea de a funcționa.”

– F. Scott Fitzgerald

 

  1. Doar o singură idee funcționează

 

Persoanele închise la minte au probleme în a păstra simultan două gânduri în minte.

Persoanele deschise la minte pot lua în considerare gândurile celorlalți fără a-și pierde capacitatea de a gândi bine – pot purta două sau mai multe concepte conflictuale în minte și le pot analiza pentru a le acorda importanţa cuvenită.

Dacă recunoşti în tine modelele comportamentale ale unei persoane închise la minte, află că nu eşti singurul. Suntem cu toții la graniţa dintre cele două în mod implicit. Pentru a complica lucrurile, totul variază în funcție de zi și de subiect.

Dacă rămâi o persoană deschisă la minte, nu o vei face accidental.

Când descoperi că prezinţi câteva dintre aceste comportamente, recunoaște-ți aspectele negative și corectează-le. Nu te învinovăți. De îndată ce poţi, găseşte un loc liniștit și gândeşte-te la ceea ce se întâmplă; fă-o la un nivel mai profund. Încearcă să faci lucrurile mai bine data viitoare. Aminteşte-ţi că aceste lucruri au nevoie de timp şi de efort.

Poate că deseori ţi s-a întâmplat să ai dreptate sau poate că nu eşti persoana potrivită pentru a lua o anumită decizie. Sau poate este altceva. Oricum, acest lucru merită explorat.

Mai am încă ceva de adăugat. A fi deschis la minte nu înseamnă să îţi petreci aproape tot timpul luând în considerare idei proaste doar de dragul de a fi deschis la minte.

Trebuie să ai ceea ce Garrett Hardin numește un “status implicit” în legătură cu diferitele probleme din mintea ta. Dacă cineva îţi oferă ceva pe gratis, este în regulă să fii sceptic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *