Este IEMT la fel cu EMDR? (interviu cu Andrew Austin)

Un mare semn de întrebare  care planează asupra Terapiei Integrative prin Mișcarea Ochilor (IEMT) este: avem o tehnică originală, cu adevărat inovativă, ori doar o altă formă a renumitei EMDR (desensibilizare si reprocesare prin miscari oculare)? Cât de mult se aseamănă creația lui Andy Austin cu cea a lui Francine Shapiro?

Aflăm răspunsul chiar de la Andy Austin, în partea a doua a interviului cu Eugen Popa, înaintea venirii sale la București pentru cursul de formare și certificare internațională în IEMT din 26-29 septembrie.

transcrierea interviului

 

Eugen Popa: Oamenii întreabă dacă există vreo legătură, de orice natură, între IEMT și EMDR?

Andy Austin: Sunt exact la fel! Asta spun mereu oamenilor… Ca să fiu mai “popular”. EMDR și IEMT sunt absolut identice pentru că folosesc mișcarea ochilor. Exact așa cum NLP și Psihanaliza Freudiană sunt la fel pentru că folosesc limbajul.

Oamenii se agață (sau se împiedică) pentru că este o metodă care folosește mișcarea ochilor.Consideră că mișcarea ochilor este elementul predominant.

În IEMT, mișcarea ochilor este de fapt un aspect minim al întregului proces. Dar este cel mai vizibil și demonstrabil iar oamenii asta vad, pentru că miști mâna,etc. Este partea practică, exterioară. Dar esența procesului este de fapt la alt nivel. Este ceea ce numim cele Cinci Modele ale Cronicității, dar vom vorbi despre asta mai târziu.

IEMTși EMDR sunt asemănătoare pentru că ambele folosesc mișcarea ochilor, dar asta este singura asemănare. Nu sunt modele comparabile. Au același mecanism, aceeași acțiune, dar modelul de lucru este complet diferit.

Am avut foarte mulți traineri și practicanți de EMDR care au venit la cursurile noastre. Nici măcar unul nu a spus vreodată “Este la fel“.

Nu s-a întâmplat niciodată, nici mie nici altor traineri de IEMT. Singurele persoane care îmi spun că IEMT și EMDR sunt exact la fel, sunt cei care nu au fost vreodată la un curs sau nu au făcut vreodată un curs de EMDR sau în IEMT!

Nu cunosc nici una dintre aceste tehnici și cu toate astea, vin și spun că sunt exact la fel.

 

Eugen Popa: Este ca și cum ai spune că un electrician  auto  și un mecanic auto fac același lucru, pentru că ambii lucrează cu mașina.

Singura asemănare dintre ei este faptul că lucrează la o mașină.

 

Acum știi care sunt diferențele dintre IEMT și EMDR. În articolul următor vom vorbi despre programul cursului de Terapie Integrativă prin Mișcarea Ochilor. De asemenea, Andy ne va dezvălui ce sunt Punctele de Referință ale Identității.

 

 

În 26-29 septembrie vom aduce în România, în premieră la Asociația Română de Hipnoză, tehnica  IEMT care va fi predată chiar de către Andrew T. Austin, creatorul tehnicii. Terapia constă în faptul că orice experiență pe care o avem, este „codificată” la nivel mental și, pentru a o accesa, trebuie să „ne uităm la ea”. Terapia se folosește de mișcarea ochilor care permite accesarea informațiilor. Împreună  cu mișcări simple ale ochilor, IEMT folosește și tehnici de interogare pentru a schimba modele de gândire și credințe dăunătoare, producând rezultate fantastice în cazul oricărui tip de anxietate, dar și depresie sau stres.

Pentru detalii și înscriere – www.hipnoza.ro/iemt

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *