Ce Este IEMT? (interviu cu Andrew Austin)

Andrew T. Austin este unul dintre cei mai renumiți terapeuți din Marea Britanie, fiind recunoscut la nivel mondial  u o vastă experiență în domeniul NLP și al coachingului.

Psihoterapeut şi creator al metodelor de terapie Metaforele Mişcării şi IEMT (Terapia  Integrantă a Mişcării Oculare), ambele incluse în ediţia din 2015 a SAGE Encyclopedia of Theory in Counseling and Psychotherapy, Andrew este autorul celebrei cărți, The Rainbown Machine – Tales from a Neurolnguistic’s Journal (2007.

In 2018, Asociația Română de Hipnoză l-a avut ca invitat la București pe Andy pentru a preda primii pași în fascinanta tehnică Metaforele Mișcării. Succesul de care s-a bucurat tehnica și entuziasmul creat de Andy ne-a determinat să-l invităm cât se poate de repede pentru a susține un curs intensiv de formare profesională în IEMT.

Mai jos, te invităm să urmărești prima parte a unui amplu interviu realizat de Eugen Popa cu Andrew Austin?

Așadar, ce este IEMT și care este povestea din spatele ei? Află chiar de la Andy din video de mai jos.

 

 transcrierea interviului

Eugen Popa:  Sunt Eugen Popa, președintele Asociației Române de Hipnoză și sunt aici cu Andy Austin, creatorul tehnicii IEMT – Terapia Integrativă prin Mișcarea Ochilor. Andy a mai fost în România anul trecut și a susținut un curs absolut fantastic, Metaforele Mișcării. Andy, îți mulțumesc că ești azi alături de noi! Pentru cei care încă nu știu, cine este Andy Austin?

Andy Austin: Este o întrebare dificilă, pentru că și eu încă încerc să aflu. Cred că mare parte din ceea ce fac este să descopăr cine sunt, să cunosc despre experiența umană, să cunosc experiența altor oameni.

Practic, sunt terapeut în Coasta de Sud a Angliei. Am o calificare în neurochirurgie și în accidente de Urgențe. Am fost asistent în viața anterioară.

Însă în ultimii 10-15 ani am dezvoltat tot felul de lucruri, în ceea ce privește aspirațiile mele ca terapeut, în a lucra cu oamenii cu probleme.

Cred că acesta este cel mai bun rezumat pe care-l pot oferi. Aș putea continua, dar o să vă cruț pe toți și n-o s-o fac.

 

Eugen Popa: Așadar, când spui că erai asistent, la ce te referi? Vreau să spun, sunt categorii diferite de asistenți sau domenii speciale, secțiuni în spital sau cum?

Andy Austin: De multe ori oamenii confundă. Oamenii tind să se gândească la mine ca făcând parte din domeniul sănătății mintale, la psihiatrie.

De fapt am fost asistent generalist. Cazurile cele mai multe erau accidente și urgențe, dar și chirurgie pe creier. Nu făceam eu operațiile, ci lucram în saloanele în care erau și acești pacienți.

Am lucrat destul de mult și ca angajat cu specialitatea în sănătate mentală, ca asistent. Unul din lucrurile care se întâmplă în spitale este că oamenii cu probleme mintale dezvoltă și probleme fizice.

Poți să ai un pacient complet schizofrenic care are operație, să zicem pentru îndepărtarea apendicului. De cele mai multe ori au nevoie de un specialist care să participle și să ofere asistență generală, dar care să aibă experință și în sănătatea mentală.

Am avut un job bun, în sensul că de multe ori primeam bani în plus pentru a avea grijă de un singur pacient. Se datora aptitudinilor mele. Așadar, da, am fost asistent generalist. N-am fost asistent la Psihiatrie, așa cum se crede greșit deseori.

 

Eugen Popa: Spune-ne câte puțin despre istoria IEMT-ului, cum a luat ea naștere, când? Câteva detalii despre asta, pentru ca oamenii să înțeleagă ce-i cu ea.

Andy Austin: Foarte pe scurt, n-am intenționat niciodată să devină ceea ce a devenit. A început ca o prezentare foarte scurtă, de 2 ore. Cunoșteam multe lucruri în anii 90, atât ca asistent, cât și ca neurochirurg și hipnoterapeut. Avem un pic idee despre EMDR, așa cum știam că există metodologii de folosire a mișcării ochilor pentru a crea schimbări în memorie.

În unitatea de neurochirurgie urmăream un chirurg cum examina un pacient, felul cum îi făcea pe pacienți să-și miște ochii într-un anumit fel. În acel fel urmăreau pupila cum se mișcă.La mișcarea ochilor, pacientului i-au fugit ochii și l-am întrebat pe chirurg dacă înseamnă ceva. La care el a răspuns că este doar un reflex.

Ce vrei să spui prin “i-au fugit ochii”? Are ochiul o mișcare, un mic tremur. Nu știu dacă există o modalitate de a o descrie. Atunci când n-a urmărit pixul, în timp ce îi era arătat, pentru un moment, ochii i s-au mișcat într-o altă direcție.

Chirurgul a ignorat mișcarea ca fiind nesemnificativă. Când s-a întâmplat din nou, cu un alt pacient, tot la consultație, l-am întrebat pe pacient “Ce tocmai s-a întâmplat?” Iar pacientul a răspuns “Îmi cer scuze, mi-am pierdut concentrarea pentru câteva secunde”.

În acea seară am sunat-o pe mama mea spunându-i “Mamă, am descoperit ceva!” La care ea a spus “Ce drăguț, dragul meu!” Apoi i-am explicat ce s-a întâmplat, dar mama a continuat “Da, este încântător!” Nu înțelegea de ce eram așa de entuziasmat.

 

Eugen Popa: Dar te susținea.

Andy Austin: Da. Descoperisem ceva important. Dar nu știam ce. Pe măsură ce au trecut anii, am descoperit că nu sunt prima persoană care a făcut descoperirea. Ceea ce de fapt m-a reasigurat că ceea ce întâmpla era un fenomen.

 

Eugen Popa: Când se întâmpla asta?

Andy Austin: Cel mai probabil… prin 1996.

 

Eugen Popa: Ok, wow! Presupun …Este greu să-ți amintești cum trece timpul.

Andy Austin: De atunci am început să experimentez cu asta, cu clienții și în grupuri experimentale, reușind să creez câteva modele.

Știam și despre EMDR, așadar știam că exista și un tipar. În esență, totul a pornit de la acea combinație. Pe măsură ce am prezentat informația în workshop-uri,nau avut loc lucruri, deviații de la așteptări,moameni care puneau întrebări interesante, care mă făceau să-mi dau seama că asta n-am mai remarcat până acum, nu m-am gândit la asta până acum.

Odată cu timpul, acest modul a crescut și s-a extins. Și a ajuns să fie ceea ce este astăzi,un program complet de training cu un amplu tipar psihologic.

Eugen Popa: Excelent!

 

 

În 26-29 septembrie vom aduce în România, în premieră la Asociația Română de Hipnoză, tehnica  IEMT care va fi predată chiar de către Andrew T. Austin, creatorul tehnicii. Terapia constă în faptul că orice experiență pe care o avem, este „codificată” la nivel mental și, pentru a o accesa, trebuie să „ne uităm la ea”. Terapia se folosește de mișcarea ochilor care permite accesarea informațiilor. Împreună  cu mișcări simple ale ochilor, IEMT folosește și tehnici de interogare pentru a schimba modele de gândire și credințe dăunătoare, producând rezultate fantastice în cazul oricărui tip de anxietate, dar și depresie sau stres.

Pentru detalii și înscriere – www.hipnoza.ro/iemt

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *