Beneficiile Spiritualității Asupra Sănătății Fizice Și Psihice

Din toate timpurile, oamenii s-au folosit de religii și au căutat în permanență căi diferite pentru a-l găsi pe Dumnezeu sau pentru a-și exprima spiritualitatea. În nicio altă arie a vieții nevoia omului de sens și de apartenență nu este mai acută ca în căutarea spirituală. Așa că nu e de mirare că în ultimele decenii spiritualitatea a devenit un domeniu tot mai interesant de analiză pentru oamenii de știință.

Deși oamenii își exprimă spiritualitatea în moduri diferite,  cel mai adesea se ia în considerare o credință într-o putere superioară sau ceva mai mare decât noi înșine, împreună cu o căutare pentru un sens profund. Unii oameni pot participa cu regularitate la slujbe religioase, pot practica yoga sau meditația.

Alții se pot întâlni pentru a merge în aer liber sau pentru a lua parte la proiecte de acțiune socială, care caută inspirație din natură în folosul umanității. Fie că te consideri religios sau spiritual, există beneficii minunate atât pentru sufletul și mintea ta, cât și pentru corpul tău.

Cercetările au arătat ceva ce oamenii au intuit încă de la începuturile lumii: cei care sunt mai religioși sau spirituali și își folosesc spiritualitatea pentru a face față vieții, sunt mai sănătoși, au un grad mai mare de satisfacție în viață și un nivel mai ridicat de bunăstare.

Așadar, pentru mulți această veste nu este deloc o surpriză: spiritualitatea și/sau activitatea religioasă reprezintă dincolo de căutarea sacrului în viață și o sursă de confort și ușurare de stres.

De fapt, potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Florida, în Gainesville și Wayne State University din Detroit, adulții în vârstă folosesc rugăciunea mai mult decât orice pe orice altă terapie alternativă pentru sănătate; 96% dintre participanții la studiu folosesc rugăciunea în mod specific pentru a face față stresului.

Influența pozitivă a spiritualității asupra sănătății

 În timp ce viziunile spirituale specifice țin de alegere și de credință, cercetarea a examinat dacă beneficiile spiritualității și ale activității religioase sunt fapte demonstrabile. Rezultatele nu îi pot surprinde pe cei care și-au găsit încrederea și au investit credință în opiniile lor religioase sau spirituale, dar acestea sunt cu siguranță demne de remarcat prin faptul că demonstrează într-un mod științific că aceste activități lucrează în favoarea oamenilor care aleg această cale.

Iată doar câteva din numeroasele descoperiri pozitive legate de spiritualitate și de influența sa asupra sănătății fizice și mintale:

  • Studenții care sunt implicați în activități spirituale au mers mai rar la doctor. Ei au obținut, de asemenea, rezultate mai ridicate la testele de bunăstare psihologică și s-au confruntat mai puțin cu stresul.
  • Femeile mai în vârstă sunt mai apropiate și mai recunoscătoare față de Dumnezeu decât bărbații mai în vârstă și cercetătorii au putut observa efecte asupra sănătății datorită acestei recunoștințe.
  • Cei cu o orientare religioasă intrinsecă, indiferent de sex, au prezentat o reactivitate fiziologică mai redusă față de stres decât cei cu o orientare religioasă extrinsecă. De asemenea, ei au prezentat o mai puțină frică de moarte și un sentiment mai sporit de bunăstare. (Cei care au fost orientați intrinsec și-au dedicat viața lui Dumnezeu sau unei “puteri superioare”, în timp ce cei orientați în mod extrinsec au folosit religia pentru scopuri externe cum ar fi întegrarea în familie și creșterea statutului în comunitate).

Aceste cercetări demonstrează că pot exista beneficii tangibile și de durată pentru menținerea implicării într-o comunitate spirituală. Această implicare, împreună cu recunoștința care însoțește spiritualitatea, este un tampon excelent împotriva stresului și este legată de un nivel mai mare de sănătate fizică.

Această dedicare față de Dumnezeu sau de o “putere superioară” se traduce într-o credință care întărește pe toate cele 3 niveluri: fizic, mental și emoțional .

Rugăciunea și meditația sunt instrumente spiritual legate strâns de:

  • O sănătate mai bună
  • Mai puțină hipertensiune
  • Mai puțină stres, chiar și în perioadele dificile
  • Capacitate mai mare de simți și trăi sentimentele pozitive
  • Risc scăzut de depresie
  • Bunăstare psihologică

În plus, cercetătorii au analizat, de asemenea, rolul spiritualității și al atenției concentrate în rugăciune și meditație în îngrijirea bolilor cronice (cum ar fi artrita reumatoidă și psoriazis) și cancerul. O revizuire a studiilor, publicată în 2015 în revista Cancer Management and Research, a acumulat dovezi care sugerează rolul important al spiritualității în reducerea stresului psihologic, tulburărilor de somn și oboseală, precum și promovarea unei calități mai bune a vieții oamenilor cu cancer. (sursa aici )

Meditația, rugăciunea sau chiar o plimbare în natură pot ajuta la stimularea funcției sistemului imunitar, spune Kelly Turner, cercetător în domeniul cancerului la New York.

Practica zilnică a făcut diferența“, spune ea. “Când vă aflați în rugăciune profundă sau în meditație, răspunsul de luptă sau fugi se oprește, iar cel de odihnește-te și repară se pornește. Acest lucru permite sistemului imunitar să supraîncarce întregul corp și este incredibil de vindecător, indiferent dacă vă aflați sub stres sau aveți o boală reală sau doar încercați să preveniți boala sau stresul.” (sursa aici )

Un alt studiu publicat în anull 2012 in revista Brain, Behavior and Immunity a constatat că un program de 8 săptămâni de meditație a modificat expresia genei în celulele imune pentru a fi mai puțin inflamatoare. (sursa: aici )

Nu este de mirare că tot mai mulți oameni își îndreaptă atenția spre interior, singurul loc unde se poate realiza orice transformare, vindecare și singurul loc în care liniștea și bucuria depind doar de munca cu tine însuți.

Pentru a răspunde acestei profunde căutări interioare și pentru a-i ajuta pe oameni să descopere adevărata lor esență, cea spirituală, am creat Workshopul Practic de Hipnoză Spirituală.

Te așteptăm pe www.hipnozaspirituala.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *