Autohipnoza: Cum Funcționează Mintea?

autohipnoza-cum functioneaza mintea

 

Cu toții ne dorim o viață mai bună, o viață fericită, fără griji și stres, fără probleme de sănătate sau de altă natură. Ne dorim să fim cei mai buni în ceea ce facem, fie că vorbim de planul profesional, personal, academic, sportiv, interpersonal sau spiritual.

 

Ce este Autohipnoza?

 

Autohipnoza este, probabil, cea mai eficientă metodă de transformare și dezvoltare personală. Este cheia care ne ajută să deschidem larg poarta minții noastre subconștiente și să explorăm adâncurile ființei nostre. Această tehnică este folosită cu predilecție pentru a rezolva anumite probleme dar și  pentru a crea noi aptitudini sau a dezvolta anumite abilități.

 

Autohipnoza are rezultate excelente în tratarea unor situații cum ar fi: anxietate, fobii, atacuri de panică, obiceiuri dăunătoare (fumat, alcool, supraalimentație), insomnie, depresie, tulburări comportamentale dar și în controlul și gestionarea durerii. De asemenea, autohipnoza este deja foarte folosită pentru dezvoltare personală și atingerea perfomanței: sport, artă, îmbunătățirea rezultatelor academice și creșterea abilităților profesionale.

 

Pe scurt, oricare ar fi scopul tău în ceea ce te priveşte pe tine, autohipnoza te poate ajuta. Ai acum șansa să preiei, în sfârșit, frâiele vieții tale și să îți duci viața așa cum vrei TU, așa cum îți dorești tu, pentru că Autohipnoza îți permite să reiei controlul asupra vieții tale, pentru totdeauna!

 

Cuvântul hipnoză provine din cuvântul grecesc “hypos” care se traduce prin somn. Hipnoza este o abreviere a termenului neuro-hipnotism, care în traducere liberă înseamnă somn al sistemului nervos. Termenul de hipnoză a fost folosit pentru prima dată de către neurochirurgul de origine scoțiană, Dr. James Braid (1976- 1860).

Ca să demitizăm toate credințele populare şi să pornim cu o înțelegere corectă, hipnoza şi implicit autohipnoza nu sunt stări de somn. De fapt, eşti perfect conștient de tine și de ceea ce se întâmplă cu tine sau în jurul tău.

 

Aşadar, autohipnoza nu este:

– O stare de inconștiență

– Control mental

– Somn profund

– O stare alterată a minții

– O formă de terapie mistică

 

Pentru o înțelegere clară şi completă:

– Nu eşti în stare de inconştiență

– Nu adormi

– Nu pierzi controlul

– Nu faci nimic din  ceea ce nu vrei să faci

– Te simți extrem de bine la final ?

– Hotărăști singur/ă ce vrei să fii, să ai, să știi, să poți, etc.

 

Cum funcționează Mintea?

 

Pentru a înțelege cum și de ce funcționează Autohipnoza, este important să cunoaștem mai întâi mecanismul de funcționare al minții umane.

Mintea umană este formată din două sisteme – Subconştient (Sistem 1) şi Conştient (Sistem 2). Nu există o linie clară, concretă între Conştient şi Subconştient, însă există procese, activități şi reacții diferite.

Nu există un loc anume, fizic, unde le poți găsi!

 

Mintea Conștientă este precum paznicul la intrarea în castelul minții umane. Acest nivel al minții este numit Sistem Doi, de către Daniel Kahnemann, Laureat al premiului Nobel pentru Economie.

Când ne gândim la Conştient vorbim despre toate acele acțiuni voite, volitive, despre decizii şi analize. Conştientul se exprimă prin rațiune, gândire, este definit de concret, analitic, cognitiv. Conştientul este partea care are puterea de a alege.

Mintea Conştientă este foarte înceată, are nevoie de timp pentru a procesa informația primită pe care o analizează şi apoi dã un răspuns. Capacitatea de prelucrare a minții conștiente este limitată la amintiri pe termen scurt.

 

Iată câteva dintre funcțiile și aspectele minții conștiente:

– Este Logică

– Este înceată (mai înceată decât mintea subconștientă)

– Aici se găsește memoria de scurtă durată, sau așa numita memorie explicită

– Analizează

– Voința, controul și autocontrolul sunt funcții ale minții conștiente

– Este secvențială și serială. Face o singură acțiune odată

– Este asociată cu neocortexul

 

Mintea Subconștientă este “castelul” protejat de Mintea Conștientă.

Este un nivel foarte profund al minții umane, acea partea foarte intimă a noastră. Ea mai este denumită și Sistem Unu, de Daniel Kahnemann.

Subconştientul este tărâmul Emoțiilor, este arhiva amintirilor, este partea care percepe realitatea prin intuiție. Emoțiile sunt în strânsă legătură cu crezurile, valorile noastre. Subconştientul nu judecă faptele aşa cum o face mentalul conştient, el acceptă gândurile transmise din partea conştientului fie că sunt bune sau rele. Subconştientul nu este capabil să facă selecții sau comparații, deci nu poate raționa.

Subconştientul este în permanență sensibil la toate sugestiile, fie că ele provin direct de la mintea conştientă, fie din exteriorul subiectului în cauză. Principala funcție a Subconştientului este de a ne proteja. Modul în care acesta înțelege şi învață o situație, o întâmplare, influențează reacția viitoare la o situație similară. Atât acțiunile pe care le-ai comis cât şi gândurile pe care le-ai avut în trecut te urmează Inconştient producând rezultate bune sau mai puțin bune, în funcție de natura lor.

 

Iată câteva dintre funcțiile și aspectele minții subconștiente:

– Este foarte rapidă

– Este tărâmul emoțiilor

– Protecția este scopul să principal

– Este locașul crezurilor și a credințelor

– Memoria de lungă durată sau permanentă se găsește aici. Mai este numită și memoria explicită

– Este acea parte din tine la care te referi când spui “Așa sunt eu!” sau “Așa-mi vine!”

– Este natura ta profundă

– Este asociată cu creierul limbic

 

Există și o un al treilea aspect al minții și anume, Mintea Inconștientă.  Cel mai adesea este luat “la pachet” cu mintea subconștientă.

Iată câteva funcții și aspecte ale Minții Inconștiente:

– Controlează funcțiile vitale ale organismului

– Controlează instinctele primare (reproducere, autoprotecție, conservare)

– Este pur instinctuală

– Controlează sistemul imunitar. Lucrând la acest nivel, poți interveni asupra, modifica sau vindeca bolile imune

– Este asociată cu creierul reptilian

 

Ai o altă viziune asupra funcționării minții umane?

Te-a ajutat acest sistem să înțelegi mai bine modul în care îți traiești viața?

Ai un chat mai jos în care îmi poți lăsa un comentariu în care să îmi spui și părerea ta ?

 


 

Nu mai vrei să aștepți și vrei să înțelegi în profunzime și cu ușurință cum funcționează Mintea și Autohipnoza?
Avem o ofertă SPECIALĂ pentru tine!
Poți să cumperi chiar acum DVD cu Seminarul Practic de Autohipnoză de o zi, de aici –  https://hipnoza.ro/autohipnoza-dvd/

One thought on “Autohipnoza: Cum Funcționează Mintea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *