Dacă aveți dificultăți în a vă aminti lucrurile și evenimente din viață, primul gând care vă vine în minte este că suferiți de boala Alzheimer – dar aceasta nu este singura cauză pentru pierderea memoriei.
Boala Alzheimer nu este singura problemă de sănătate care poate duce la uitare, boală care este adesea tratabilă dacă îi știm cauza, potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire. Pierderea de memorie poate avea loc la orice vârstă și din mai multe motive.
Pacienții pot experimenta pierderi de memorie și la fel de ușor pot descrie acest lucru într-un mod similar, însă doar un medic poate să afle care sunt părțile din creier afectate, spune Seth Gale, MD, un neurolog din Brigham și Spitalul de femei din Boston.
El atrage atenția asupra mai multor concepte, precum: polypharmacy (utilizarea concomitentă a mai multor medicamente de către un pacient), depresia semnificativă și somnul insuficient, care poate duce la pierderi de memorie. “Atunci când cauți profunzimea problemei și ce se întâmplă de fapt cu funcția creierului, puteți afla și rezolvarea. Creierul uman are capacitate de a învăța și de a stoca informații, dar din cauza resurselor mentale supraîncărcate, apar problemele. “, spune dr. Gale.
Discută cu medicul tău despre îngrijorările pe care le ai în legătură cu pierderile de memorie, de momentele când memoria de scurtă sau lungă durată poate fi afectată și astfel ajungeți la conștientizarea simptomelor și cauzelor acestui proces. Discutând despre simptomele dumne și luând diverse teste, inclusiv un RMN, vă poate ajuta medicul să determine ce anume îți afectează memoria, spune Gale.
În unele cazuri, una sau mai multe dintre următoarele aspecte ar putea juca un rol important în cazul procesului de uitare:
1. Apneea de somn
Această tulburare de somn este destul de des întâlnită, dar în același timp tratabilă, și este determină de încetarea respirației scurte și frecvente pe tot parcursul nopții. Ea culminează cu pierderea memoriei și de demența, așa cum susține Constantine Lyketsos, Director al Centrului de Tratament pentru Memorie și Alzheimer de la Johns Hopkins Medicine, profesor și președinte al Psihiatriei din Johns Hopkins Bayview. S-ar putea să aveți apnee în somn dacă vă treziți cu o durere de cap și sunteți obosit în timpul zilei – sau dacă partenerul dvs. se plânge de sforăitul puternic.
Când nu este tratată, apneea de somn afectează acea parte a memoriei responsabilă pentru înregistrarea informațiilor despre mediul înconjurător și orientarea spațială, s-a constatat un studiu publicat în The Journal of Neuroscience. Acest tip de memorie include posibilitatea de a vă aminti direcțiile în care vă îndreptați sau unde ați lasat lucrurile din jur. Studiul sugerează că somnul profund, cunoscut și ca somnul rapid al mișcării ochilor (REM), joacă un rol important în memorie.
O explicație ce poate fi dată persoanelor care suferă de apnee în somn este că livrarea de oxigen către creier este întreruptă de câteva sute de ori în timpul nopții, explica dr. Lyketsos. “Creierul este stresat, așa că oamenii se trezesc”, spune el.
2. Accident vascular cerebral silențios
Modificările evidente în capacitatea de a gândi și de a se mișca la un individ pot proveni din accidente vasculare cerebrale care blochează vasele cerebrale majore din sânge, spune Gale. Problemele marei de memorie se pot dezvolta treptat după accidentări grave care afectează vasele de sânge mai mici. Aceste modificări ale funcției cerebrale, care pot varia de la ușoară la severă, se numesc tulburări cognitive vasculare.
Creierul este în special vulnerabil la blocarea sau reducerea fluxului sanguin, secând-o astfel de oxigen și substanțe nutritive esențiale. Persoanele cu pierderi de memorie au un risc mai mare de accident vascular cerebral. Iar uitarea poate fi un semn de avertizare timpurie a accidentului vascular cerebral, a constatat un studiu publicat în revista Stroke.
3. Medicamente
Pierderea memoriei ar putea fi un semn că medicamentele administrate trebuie înlocuite. Mai multe tipuri de medicamente pot afecta memoria, potrivit Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), care include:
- somnifere
- antihistaminice
- medicamente anti-anxietate
- antidepresive
- anumite analgezice
- medicamentele pentru reducerea colesterolului
- tratamentul pentru diabetului zaharat
- FDA avertizează, de asemenea, că medicamentele care scad nivelul colesterolului, ar putea crește ușor riscul efectelor secundare cognitive reversibile. Acestea includ pierderea memoriei și confuzia.
Adminsitrarea de medicamente pentru tipul 2 de diabet, a fost, de asemenea, asociată cu probleme de memorie. Un studiu publicat în Diabetes Care a constatat că persoanele cu diabet zaharat care au luat medicamentul au performanțe cognitive mai slabe decât cei care nu au luat-o.
4. Deficiența nutrițională
Lipsa suficientă a B12, una dintre vitaminele B esențiale pentru funcția normală a nervilor, poate duce la confuzie și chiar la demență. În fiecare zi, ar trebui ca alimentele consumate să conțină aproximativ 2,4 micrograme de B12 din surse naturale, cum ar fi produsele lactate, carnea și peștele, sau din alimentele fortificate cu cereale fortificate cu vitamina B12.
5. Stresul, anxietatea și depresia
Stresul semnificativ sau anxietatea pot duce la probleme de atenție și memorie, avertizează Lyketsos. Acest lucru este deosebit de întâlnit în rândul persoanelor care pot jonglează cu responsabilitățile de acasă și de la job, dar mai ales care nu dorm suficient. De obicei, relaxarea și detașarea de probleme îmbunătățește memoria, spune Lyketsos.
Stresul cronic netratat poate duce la depresie, care ar putea afecta și funcția creierului, potrivit unui studiu publicat în Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences. O tulburare de dispoziție se poate îmbunătăți prin medicație și consiliere adecvate, notează Institutul Național pentru Îmbătrânire.
Cauze mai puțin frecvente pentru pierderile de memorie:
Infecțiile: pierderea memoriei poate fi atribuita infecțiilor severe în jurul creierului, incluzând aici și neurosifilis, spune Gale.
Leziuni la nivelul capului: simptomele unei leziuni ușoare a creierului pot include confuzie și probleme cu memoria și concentrarea, conform Institutului Național de Tulburări Neurologice și Accident vascular cerebral din S.U.A.
Tumorile: memoria și capacitatea de a procesa informații pot fi afectate de tumori cerebrale, spune American Tumor Brain Association. În plus, tratamentele pentru o tumoră vă pot afecta memoria, inclusiv chirurgia creierului, chimioterapia sau radioterapia.
Alcoolismul, abuzul de substanțe: Atât alcoolismul, cât și abuzul de droguri pot afecta memoria, spune Lyketsos. Un studiu publicat în neurologie a constatat că bărbații care au băut foarte mult au arătat semne de declin mental de la un an la șase ani mai devreme decât cei care consumau rar alcool.
- Share:
Hipnoza regresivă este una dintre cele mai eficiente și puternice tehnici de transformare și vindecare. Aceasta este una dintre tehnicile Esentiale pe care orice coach, trainer sau terapeut ar trebui sa le aibă în arsenalul său de lucru. Regresia hipnotică poate fi însă și o poartă de autocunoaștere și autovindecare. Hipnoza regresivă este folosită cu […]
Am scris în articolul de aici cum hipnoza ne oferă un instrument unic: posibilitatea de a “ne întoarce în timp” pentru a retrăi și reevalua o experiență trăită din viața noastră. Iată de ce Regresia hipnotică este considerată regina tehnicilor hipnotice. Dacă îți dorești să înțelegi mai bine tainele cele mai cunoscute tehnici hipnotice, în […]
Nu este niciodată prea târziu să ai o copilărie fericită – Richard Bandler (Co-Creator NLP) Dintre toate metodele hipnotice cunoscute la ora actuală, Regresia Hipnotică este de departe cea mai renumită, cea care dă naștere celor mai multe fantezii și controverse. Cei mai mulți oameni cred că regresia hipnotică înseamnă automat vieți anterioare, că una […]
Ti-am vorbit în partea a doua a cursului de autovindecare despre incredibila putere a gândurilor, cuvintelor tale și atitudinea cu care privești suferința, indiferent de natura ei. De asemenea, despre importanța extraordinară pe care o au micile exerciții și tehnici pe care le poți integra în programul tău, în cursul firesc al zilelor tale, pentru […]